Benzoiltiyoüre türevleri ile metal komplekslerin sentezi ve özellikleri
Synthesis and property of benzoiltiourea derivates with their metal complexes
  1. Tez No: 258925
  2. Yazar: GÜN BİNZET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT KÜLCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzoiltiyoüre, metal kompleksi, X-ışınları tek kristal kırınımı, Termal davranış, DTA/TG, potansiyometri, asitlik sabiti, kompleks oluşum sabiti, iyon-seçici elektrot, Benzoylthiourea, metal complexes, x-ray single crystal diffraction, thermal behaviour, DTA/TG, potentiometry, asidity constants, compleks stability, ion-selective electrodes
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada N,N-dialkil-N'-(benzoil) tiyoüre türevleri ve bunların Ni(II) ve Cu(II) iyonlarıyla yaptıkları kompleksler sentezlendi. Sentezlenen bu bileşiklerin karakterizasyonları; elementel analiz, FT-IR ve 1H-NMR yöntemleriyle yapıldı. Ayrıca kristal yapısı uygun olan kristal yapıları X-ışınları tek kristal kırınım yöntemi ile aydınlatıldı.Benzoiltiyoüre türevi bileşiklerin asitlik ve bunların bazılarının Ni(II) ve Cu(II) komplekslerinin kararlılık sabitleri % 50 dioksan- %50 su (h/h) ortamında potansiyometrik titrasyon yöntemiyle tayin edildi. BEST bilgisayar programı kullanılarak sabitlerin değerleri hesaplandı. Belirlenen bu değerlerin benzoiltiyoüre türevi bileşiklerinin yapısında bulunan eklentilere ve eklentilerin konumları ile ilişkileri incelendi.Sentezlenen bileşiklerin termal kararlılıkları DTA-TG tekniği ile incelendi. Alkil grubunun küçülmesiyle termal kararlığın da arttığı gözlendi.Sentezlenen ligandlardan N,N-dietil-N ? -(4-klorobenzoil)tiyoüre ve N,N-dietil-N ? -(4-metilbenzoil)tiyoüre bileşikleri ve bunların bakır(II) ve nikel(II) komplekslerinin iyon-seçici elektrot olarak kullanılabilirliği araştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, N,N-dialkyl-N?-(benzoil) thiourea derivates and their Ni(II) and Cu(II) complexes were synthesized. Synthesized compounds characterized by using elemental analysis, FT-IR spectroscopy and 1H-NMR spectroscopy techniques. In addition, the crystal structure of coumpounds were clarified by the X-ray single crystal diffraction technique.Asidity constants of benzoylthiourea derivates and stability constant some complexs were determined in 50% dioxan- 50% water mixtures (v/v) by potentiometric titration method. Values of the stability constants were calculate by using BEST software. The relation between these constants and art of substituents and their position in the ligand molecule were investigated.Termal stability of ligands were investigated with DTA/TG methods. It is observed that smaller the alkyl substutient on N atom in amin group is grater the decomposition temperature of the ligands.N,N-di-methyl-N ? -(4-klorobenzoil)thiourea and N,N-di-methyl-N ? -(4-methylbenzoil)thiourea ligands and their, Cu(II) and Ni(II) complexes were tested for use ablity as ion selective electrodes.