Yer karosu atıklarının beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması ve özelliklerinin incelenmesi
The investigation of properties and usability of the floor tile wastes in the concrete production
- Tez No: 259113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: seramik atığı, beton, yer karosu, agrega, Floor Tile, Ceramic Waste, Concrete, Aggregate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Beton üretiminde, yer karosu atıklarının kullanımı, olumsuz çevresel etkilerini ve doğal kaynakların tüketilmesini önemli ölçüde azaltabilir. Seramik üretimi sırasında ortaya çıkan seramik atıklarının yeniden kullanılması ve miktarının azaltılması için agrega olarak beton üretiminde kullanımı mümkündür.Bu çalışmada agrega olarak seramik yer karosu atıklarının kullanımı ile üretilen betonların mekaniksel ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. İki farklı seramik yer karosu atığı kullanılarak C30/37 kalitesinde beton üretilmiştir. Bu betonların özellikleri üretilen referans C30/37 betonu ile kıyaslanmıştır. Test sonuçlarına göre seramik yer karo atıklarından üretilen betonun özelliklerinin ticari beton ile benzer fiziksel ve mekanik özellikler gösterdiği belirlenmiştir. Böylece beton üretiminde yer karosu atıklarının kullanılarak geri dönüşümü ile bu atıklara yeni bir uygulama alanı sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Floor tile waste aggregates on concrete applications can substantially reduce the negative environmental effects and exhaustion of the natural resources. In order to reuse and so to reduce the volume of the ceramic waste which occurs during the production of ceramic, it is possible to use as aggregates in the production of concrete.In this study, the mechanical and physical properties of concrete produced from floor tile waste aggregates were investigated. C30/37 quality concrete was produced by using two different floor tile waste. The properties of these concretes were compared to produced reference C30/37 quality concrete. These results of the tests show that the concrete produced from floor tile waste has the same physical and mechanical characteristics as conventional concrete, thus a new application area to selective recycling of ceramic floor tile waste and its use in the production of concrete.