Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kampüs binalarının deprem performanslarının belirlenmesi
Determination of earthquake performance of buildings in the Firat University, Engineering Faculty?s campus
  1. Tez No: 259266
  2. Yazar: ÖZLEM GÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET KARATON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer olmayan analiz, Plastik mafsal, Üç boyutlu çerçeve elemanve statik itme analizi, Nonlinear analysis, plastic hinge, three dimensional frame element andstatic pushover analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik ve Mukavemet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Elazığ ve bölgesinde mikro bölgeleme çalışmasına örnek teşkil etmesi ve ileriki çalışmalara zemin hazırlaması amacıyla Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kampusu içerisinde yer alan binaların öncelikle mevcut durumları değerlendirilmiş ve daha sonra bu binaların lineer olmayan statik itme analizi ile deprem performansları belirlenmiştir. Çözümler için Elektirik-Elektronik, Makine, İnşaat, Hidrolik, Bilgisayar ve Kimya mühendisliği binalarının lineer olmayan analizleri yapılmıştır. Binaların sonlu eleman modelinde üç boyutlu çerçeve ve kabuk elemanlar kullanılmıştır. Lineer olmayan davranışın sadece çerçeve elemanlarda oluştuğu kabul edilmiş olup toplanmış tip plastik mafsal modeli ile idealize edilmiştir. Tüm binaların zemin ortamı ise rijit kabul edilmiştir.Bu binalar içerisinde, Bilgisayar mühendisliği bölüm binasının en iyi performansı sergilediği; en kötü binanın ise Kimya mühendisliği bölüm binası olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, to form an example to micro-zoning studies in Elazig and a background to future investigations in this area, the present situations of the buildings located in the campus of Engineering Faculty in Firat University were firstly investigated, and then nonlinear static push-over analyses of this buildings were established and their earthquake performances were obtained. For the solutions, nonlinear analyses of Electric-Electronic, Mechanic, Civil, Hydraulic, Computer and Chemical engineering buildings were performed. Three dimensional frame and shell elements were used for the finite element models of the building. Nonlinear behavior in only the frame element assume, was idealized as lumped type plastic hinge. Soil domains of all building were to be rigid.Computer engineer building was exhibited the best performance in all building. However, Chemical engineering buildings was established worst performance.