İş sağlığı ve güvenliğinde makroform etkilerin incelenmesi: Fırat Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi örnek analizi
İnvestigation of macroform effects in occupational health and safety: The sample analysis of Fırat University and Bingöl University
  1. Tez No: 550563
  2. Yazar: ONUR ERSEN KARA
  3. Danışmanlar: DR. HACI BAYRAM İRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İSG, F.Ü, Bingöl Üniversitesi İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi ve değerlendirmesi, OHS, F.Ü, Bingöl University Occupational health and safety, risk analysis and evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yüksek öğretim Türk eğitim sisteminin önem bir parçasıdır. Eğitim gören öğrencilerin eğitimi veren akademisyenlerin, çalışanların güvenli bir ortamda çalışmaları oldukça önem arz etmektedir. Özellikle son yıllarda sayıları hızla artan üniversitelerin eğitim ve idari binalarının iş güvenliği açısından değerlendirilmesi, kontrolünün sağlanması ve eksiklikleri giderilmesi günümüzde zorunlu hale gelmiştir. Bu sebep doğrultusunda özellikle düzen ve normlar açısında oturmuş Fırat üniversitesi ile son dönemlerde büyük gelişme kaydetmiş olan Bingöl Üniversitesinin öğrenci ve çalışanların düşüncelerine dayanarak iş güvenliği açısından varsa eksikliklerin belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca F.Ü. Tıp fakültesi Dekanlık Binası iş güvenliği açısında incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına Bingöl üniversitesi Eğitim alanları iş güvenliği açısından özellikle bilgilendirme ikaz ve uyarıcı levhaların yeterince bulunmayışı, iş güvenlik eğitimlerine yeterince yer verilmeyişi, kampüs alanlarının özellikle trafik kazalarına neden olacak şekilde dar ve karanlık olması gibi nedenlerle riskli görülmüştür. Bu risk Fırat Üniversitesinde de nispeten görülmüş fakat Bingöl üniversitesi kadar riskli bulunmamıştır. F.Ü. Tıp Fakültesi Dekanlık binası ise bir iş yükü yoğunluğundan dolayı, bina içi uyarıcı cihaz ve levhalarının bulunmayışı gibi sebepler dolayıyla riskli bulunmuştur. Üniversite yöneticileri iş güvenliğinin önemi ve riskleri hakkında bilgilendirici dersler ve seminerler düzenlenmeli, iş güvenlik uzmanları tarafından ayrıntılı analizler yapılmalı ve ivedilikle alınan kararlar uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Higher education is an important part of the Turkish education system. It is important for the students who are educated to work in a safe environment for academicians and employees. In particular, it is important to evaluate the educational and administrative buildings of the rapidly increasing universities in terms of occupational safety, to provide control and to eliminate deficiencies. In line with these reasons, according to the opinions of the students and employees of Fırat University and Bingöl University, which have recently made great progress, the deficiencies in terms of occupational safety are determined. In addition, F.Ü. Medical Faculty Dean's Office was examined in terms of occupational safety. The results of the study were considered to be risky due to lack of information and warning signs, occupational safety trainings and campus areas being narrow and bright. This risk was also seen in Fırat University, but not as risky as Bingöl University. FU The Dean's Office of the Faculty of Medicine was found to be risky due to the intensity of work load and the absence of stimulants and solvents. As a result of this study, informative courses and seminars should be organized about the importance of occupational safety and risks of university administrators, detailed analysis should be done by occupational safety experts and we believe that they should be applied immediately.