Türkiye'nin Avrupa-Sibirya fitocoğrafik bölgesindeki Salvia L. (Lamiaceae) cinsinin revizyonu
Revision of genus Salvia L. (Lamiaceae) in Euro-Siberian phytogeographical region in Turkey
  1. Tez No: 259327
  2. Yazar: ERSİN KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Salvia, Türkiye, Avrupa-Sibirya Fitocoğrafik bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Taksonomi, Revizyon, Lamiaceae, Salvia, Turkey, Euro-Siberian Phytogeographical Region, Marmara Region, Blacksea Region, Taxonomy, Revision
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
Türkiye'nin Avrupa-Sibirya Fitocoğrafik bölgesinde bulunan Salvia L. cinsine ait türlerin morfolojik, anatomik ve palinoloji özellikleri ile seksiyon ve tür tanıma anahtarları, tür tanımları ve coğrafik yayılışları bu çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda 1 yeni tür, S. ardanucha E.Karabacak, bir yeni statü değişikliği, S. reeseana Hedge & Hub.-Mor. türü S. bracteata Banks & Sol. var. reeseana (Hedge & Hub.-Mor.) E.Karabacak yapılmış, 1 hibritin varlığı tanımlanmış, S. candidissima Vahl X S. cyanescens Boiss. & Balansa, ve tıbbi yada süs amaçlı olarak kültürü yapılan Salvia taksonları belirlenmiştir.Bu araştırma sonunda Salvia cinsinin Türkiye'nin Avrupa-Sibirya Fitocoğrafik Bölgesi'nde 38 tür, 2 alttür, 2 varyete, 1 hibrit ve kültürü yapılan 10 takson içerdiği ortaya konmuştur. Bu taksonlardan 1 tür ve 2 varyete ilk kez bu araştırmada ortaya çıkartılmıştır.Endemik ve endemik olmayan Salvia tür ve tür altı seviyedeki taksonlarının tehlike kategorileri, IUCN Kırmızı Liste Kategorilerine göre yeniden düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Morphological, anatomical and palynological features and identification keys of sections and species, description and geographical distribution of species belonging genus Salvia L., which is distributed in Euro-Siberian Phytogeographical Region of Turkey, forms the basic principle of this investigation. As a result of this study, one new species, S. ardanucha E.Karabacak, one new status change, S. reeseana Hedge & Hub.-Mor. is changed to S. bracteata Banks & Sol. var. reeseana (Hedge & Hub.-Mor.) E.Karabacak, one hybrid taxon, S. candidissima Vahl X S. cyanescens Boiss. & Bornm., and Salvia taxa which are cultured as medicinal or ornamental purposes, have been determined.At the end of this investigation, it is detected that genus Salvia contains 38 species, 2 subspecies, 2 varietas, one hybrid and 10 cultivated taxa in Euro-Siberian Phytogeographical Region of Turkey. One new species and 2 varieties of these taxa are revealed for the first time in this study.Thread categories of endemic and non-endemic species and infraspecific taxa of Salvia are rearranged according to the IUCN Red List Categories.