Bazı doğal bitkilerin gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) spesifik olmayan bağışıklık sistemi üzerine etkileri
The effect of some natural plants on non-specific immune response mechanism of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Tez No: 259338
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN CİRİK, YRD. DOÇ. DR. MUSA BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Bağışıklık uyarıcı, alabalık, defne, Laurus nobilis, tetra, Cotinuscoggyria, Immunostimulant, rainbow trout, laurel, Laurus nobilis, tetra, Cotinuscoggyria
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, defne ve tetra bitkilerinin alabalıkların spesifik olmayan bağışıklıksistemi üzerinde meydana getirdiği değişiklikler incelenmiştir. Balıklar, üç hafta süresince% 0,5 ve % 1'i tetra ve defne içeren yemlerle her gün doyana kadar beslenmişlerdir.Üçüncü hafta sonunda deneme yemi kesilip kontrol yemine dönülmüştür. Spesifik olmayanbağışıklık sistemi üzerinde meydana gelen değişimlerden hücre içi ve hücre dışı solunumetkisi, fagozitik aktivite, lizozim aktivitesi ve toplam protein seviyeleri üçüncü hafta,altıncı hafta ve dokuzuncu hafta sonunda kontrol edilmiştir. Üçüncü, altıncı ve dokuzuncuhaftalar sonunda % 0,5 ve % 1 tetra içeren yemlerle beslenen balıkların hücre içi ve hücredışı solunum etkisi, fagozitik aktivite, lizozim aktivitesi ve toplam protein seviyeleri defneiçeren yemlerle beslenen ve kontrol grubundan yüksek bulunmuştur (P0,05). Enyüksek değerler ise % 1 tetra içeren yemlere beslenen gruptan elde edilmiştir. Tetra vedefnenin balıkların büyümesine ve yem değerlendirme oranına herhangi bir etkisiolmamıştır (P>0,05).
Özet (Çeviri)
-In this study, non- specific immun effects of laurel and tetra by dietary intake onrainbow trout were investigated. Fish were fed daily ad-libitum with diets containing of0.5%, 1.0% laurel and tetra for three weeks. The fish were then switched back to thecontrol diet. Non-specific immune parameters such us extracellular and intracellularrespiratory burst activities, phagocytosis in blood leukocytes, lysozyme and total plasmaprotein level were evaluated at the end of each weeks of experimental feeding period.Extracellular and intracellular respiratory burst activities, phagocytic activity, lysozymeactivity and total protein level parameters of the groups containing 0.5% and 1.0% tetrawere higher than laurel and control groups at the end of the third, sixth and ninth weeks,respectively (P0.05).The highest values of the non-specific immune parameters were observed in 1.0 % tetrafeed group. Tetra and laurel groups did not show any difference in terms of specificgrowth rate and average weight of the fish (P>0.05).