Laboratuar şartlarında tahıl zararlısı böcekler ile predatör örümcekler arasındaki beslenme ilişkisi
The feeding relations between harmful insects and predator spiders in the laboratory conditions
- Tez No: 259629
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kurt örümcek, Lycosidae, afit, predatör, besin tüketimi, av-avcı, zararlı böcek, Wolf spider, Lycosidae, aphid, predator, food consumption, prey-predator, pest insect
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, 2008 yılında Kırıkkale ve Ankara'da yer alan bazı tarla ve meyve bahçelerinde bulunan örümceklerin bitki zararlısı böcekler (afitler) üzerinden beslenme etkinliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İçinde kömür ve alçı karışımı olan kaplarda kurt örümcekleri ile farklı tür afitler bulundurulmuş ve örümcek türlerinin afit tercihi gözlenmiştir. Seçilen predatör kurt örümceği (Lycosidae) türleri Pardosa agrestis, P. agricola, P. hortensis, P. proxima, P. pullata'dır. Besin olarak örümceklere Rhopalosiphum maidis, Brevicoryne brassicae, Aphis pomi, A. fabae, Dysaphis pyri sunulmuştur. En fazla tüketilen afit türü Brevicoryne brassicae (lahana afiti) ve Aphis fabae (bakla afiti), en az tüketilen afit ise Rhopalosiphum maidis (mısır afiti) olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was performed in some fields and orchards located in Kırıkkale and Ankara, in 2008, due to feeding activity of spiders on pest insects (aphids). Wolf spiders and different species of aphids were found in containers that include coal and plaster, and aphid prefences of the spiders were observed. The wolf spiders (Lycosidae) that chosen were as follow: Pardosa agrestis, P. agricola, P. hortensis, P. proxima and P. pullata. Following insects were presented as food: Rhopalosiphum maidis, Brevicoryne brassicae, Aphis pomi, A. fabae and Dysaphis pyri. The most prefered aphid species was Brevicoryne brassicae (cabbage aphid), followed by Aphis fabae (bean aphid). The least prefered insect was Rhopalosiphum maidis (corn aphid).