Dizel motorlarda biyodizel kullanımının motora etkilerinin dizel yakıtı ile deneysel karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Experimental research of the effects of usage of biodiesel compare with diesel fuel on diesel engines
  1. Tez No: 259706
  2. Yazar: ÖMER KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, biyodizel, dizel, EDS, enjektör, FTIR, ICP, motor, SEM, termal analiz, vibrasyon, yağ analizi, yakıt, Biodiesel, diesel, EDS, engine, elemental analysis, fuel, FTIR, ICP, injector, SEM, TBN, thermal analysis, vibration, wear
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Geleneksel motor yakıtlarına alternatif yakıtların mevcut motor teknolojisi ile üretilen motora etkilerinin incelendiği bu çalışmada biyodizel ve geleneksel dizel yakıtları eş zamanlı ve eşit koşullarda aynı özellikte iki ayrı motorda kullanılmış, yakıtların motorlar üzerine etkileri karşılaştırmalı olarak gözlenmiştir.Deneysel olarak yapılan bu incelemede farklı test ve analiz cihazlarından faydalanılmış sonuçları değerlendirilmiştir. Belli periyotlarla motor yağından alınan numuneler ICP spektrometresi ile elementel olarak analiz edilmiş, motor aşınmalarına yakıtın etkisi araştırılmıştır. FTIR analizleri ile motor yağında oluşabilecek oksidasyonlar ve yağ özelliklerinin değişimi karşılaştırılmıştır. Motorların izlenmesi açısından önemli bir parametre olan motor yağlarındaki TBN değişimleri yine karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Termal kamera ile motorlar gözlenmiş, ısı farklılıkları fiziksel olarak karşılaştırılmıştır. Titreşim ölçümleri yapılmış, motorda yanmadan kaynaklanan titreşimler etüt edilmiş, değerler karşılaştırılmıştır. Enjektör basınç değerleri izlenmiş, yakıtların enjektörler ve yakıt pompaları üzerine etkileri SEM analizleri ile değerlendirilmiştir.Kısa süreli testler ile yapılan karşılaştırmalar sonucu biyodizel B100 olarak motorda kullanımının motorlar üzerinde ek iyileştirmeler ile mümkün olduğu, her iki yakıtın da avantaj ve dezavantajları bulunduğu değerlendirilmiştir.Bu tez çalışması DPÜ BAP komisyonunun 2008/7 numaralı projesi desteğinde yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study which effects of alternative fuels to the the conventional motor fuels for the engine produced by the present engine technology were researched, biodiesel and conventional diesel fuels were used for the two separate engines synchronously and in the same conditions and effects of the fuels on the engines were observed comparatively.In this study experimentally various tests are carried out using differant equipmants and the results are evaluated. Samples received from the engine crankshaft oil in certain periods were analyzed by the ICP Spectrometer elementally, effects of the fuel on the engine wear was researched. Possible oxidation in the engine oil and changes in the engine features were compared by the FTIR Analysis and again TBN changes in the engine oils which is an important parameter in controlling the engines were comparatively researched. Engines are observed using thermal camera, thermal changes are compared. Vibration measures are performed, vibrations resulted from burning in the motor are researched and obtained values are compared. Injector pressure values were observed and effects of the fuels on fuel injectors and fuel pumps were evaluated by the SEM analysısAs a result of comparisons made by short perioded tests it was found `usage of biodiosel B100 in engine is possible by some changes made in motor? both of them have advantages and disadvantages.That thesis is supported by DPÜ BAP commitee with project number of 2008/7.