Galvanizli atıların vitrifiye bünyelerde kullanımının araştırılması
Utilization of the galvanized wastes in the vitrified bodies
- Tez No: 259713
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sağlık gereçleri, galvanizli atıklar, sinterleme sıcaklığı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde, galvanizleme işlemi sonucu oluşan galvanizli atıklar, kimyasal ve mineralojik olarak karakterize edilerek, sağlık gereçleri bünye reçetelerinde kullanımının ürünün yaş mukavemet, kuru çekme, toplam çekme, su emme, deformasyon, renk ve mikroyapı özelliklerine etkileri incelenmiştir.Galvanizli atık kullanımının sinterleme sıcaklığı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla galvanizli atık içeren bünyeler 1150 ºC de pişirilirken , standart bünyelerin sinterlenmesinde standart bünye pişirim sıcaklığı olan1250 ºC ön görülmüştür.Deneysel çalışmalar sonucunda, sağlık gereçleri bünye reçetelerinde, albit ve kaolen bileşimi yerine optimum seviyelerde galvanizli atık kullanımının, 1150 ºC `de su emme değerini 1250 ºC `de pişirilen standart ürün değerine getirdiği, deformasyon değerini düşürdüğü, ürün beyazlığını arttırdığı tespit edilmiştir.Pişirim sıcaklığının 100 ºC düşürülmesi ile yaklaşık olarak %25 oranında enerji tasarrufu sağlanacağı ön görülmektedir. Seramik sağlık gereçleri üretiminde, uluslararası ticarette önemli bir girdi olan enerji tüketiminin azaltılması, rekabet gücünün arttırılması ve çevre kirliliğine olan zararın azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the galvanized wastes, occuring as a result of the galvanization process, were characterized from chemical and minerological point of view in order to investigate the effects of their utilization in the body recipes on the properties such as wet strength, firing shrinkage, total shrinkage, water absorption, deformation, color and microstructure.In an attempt to investigate the effects of their utilization on sintering temperature of the body, the bodies with galvanized wastes were fired at a temperature of 1150ºC whereas the standart body firing temperature of 1250ºC was employed for the standard bodies.Experimental studies have shown that the utilization of galvanized wastes in an optimum level instead of albite and kaolin in the sanitaryware body recipes provides the body with similar water absorption values at 1150ºC and 1250ºC, decrease the deformation level and increase the whiteness of the final product.It is foreseen that 25% energy saving will be achieved by decreasing the firing temperature by 100ºC. Decreasing energy consumption that is one of the most important issues in the international trade plays a very significant role in the production of sanitaryware bodies in terms of competitiveness and environmental related issues.Key words : Sanitaryware bodies, galvanized wastes, sintering temperature