Enerji hatları üzerinden haberleşme teknikleri
Powerlines communication techniques
  1. Tez No: 259716
  2. Yazar: RECEP BAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. SERDAR TUNABOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alarm İkaz Sistemi, Enerji Hattı Haberleşmesi, Ev Otomasyon Sistemi, Warning System, Powerline Communication, Home Automation System
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Enerji hattı haberleşmesi (Powerline Communication), verinin kurulu olan elektrik hattı şebekesi üzerinden taşınması tekniğidir. Sistem mevcut elektrik kablolarını kullanarak veri transferi ve genişbant haberleşme imkânı sunmaktadır. Enerji hattı haberleşmesinin geliştirilmesi ile enerji santrallerinde, trafo merkezlerinde ve yük tevzi merkezlerinde halen kullanılmakta olan kuranportör sistemlerine ilave olarak yüksek hızlı veri transferi yapılabilecektir. Sistem, yapı içinde mevcut elektrik tesisatını kullanarak yapı içi genisbant haberleşme ağı oluşturmaktadır. Altyapı değişikliğine gidilmeden şebeke üzerinde herhangi bir priz üzerinden basit bir kurulumla hizmet alımına başlamak veya konum değiştirmek mümkün olmaktadır.Enerji hattı haberleşmesinin yaygınlaşması iletişim kanallarına duyulan ihtiyacın ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bu sayede ev otomasyon sistemleri, uzaktan kontrol sistemleri, bilgisayar ağları gibi hizmetler enerji hattı altyapısı kullanılarak sağlanacak ve maliyetler azalacaktır.Bu çalışma ile ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olan enerji hattı haberleşme sistemi incelenmiş ve ev ve ofis ortamlarında kullanılabilecek bir alarm ikaz devresi tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Powerline communication is a technique carrying the data through established power line network. System provides possibility of broadband communication and transferring data by using present power cables. By improving energy power line communication, high speed data transfer can be done in power generators, transformer substations and power distribution centers. System constitutes internal broadband communication network by using the wiring system present in the structure. It is possible to get the service with a basic installation through any socket on the power network or to change the location without any problem.The need of communication channels would cause a gradual decrease with Powerline Communication. Powerline Communication would be used in remote controlled systems, house automation systems and computer networks, so the expenses will decrease.With this study, Powerline Communication systems, that are not widely used presently, are studied and a sample alarm warning system using Powerline Communication is designed.