Mahal ısıtmasında toprak kaynaklı ısı pompası sisteminin kullanımı
Using of ground source heat pump for residental heating
- Tez No: 259728
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji Analizi, Enerji Analizi, Isı Pompası, Maliyet Analizi, Toprak Kaynaklı Isı Pompası, Cost Analysis, Energy Analysis, Exergy Analysis, Ground Source Heat Pump, Heat Pump
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Enerji tüketiminin büyük kısmının konut ısıtma ve soğutma sistemlerinden kaynaklandığı dünyamızda, yüksek verimlerinden ve çevreye verdiği zararın minimum düzeyde kalmasından dolayı klasik ısıtma ve soğutma sistemlerine göre ısı pompası sistemleri birçok uygulamada tercih edilmeye başlanmıştır. Bunlardan birisi olan toprak kaynaklı ısı pompası (TKIP) sistemleri, uygulamada daha çok konut ve ticari binaların ısıtılması ve soğutulmasında kullanılmaktadır. Toprak kaynaklı ısı pompası sisteminde toprak ısıtma için ısı kaynağı aynı zamanda soğutma için de ısı kuyusu olarak kullanılır. Yıl boyunca toprak sıcaklığının hemen hemen sabit (kararlı) olması bu tip sistemler için en büyük avantajdır. TKIP sistemleri kış mevsiminde ısıyı topraktan binaya yaz mevsiminde ise ısıyı binadan toprağa aktarırlar.Bu çalışmada TKIP sistemleri ile ilgili şimdiye kadar yapılan teorik ve akademik çalışmalar araştırılmış, TKIP sistemlerinin çeşitleri uygulama alanları ve sistem elemanları hakkında detaylı bilgi verilmiş ve Ankara ilinde bulunan bir konut için ısıtma amaçlı TKIP sisteminin projelendirilmesi yapılmıştır. Enerji ve Ekserji analizleri yapılarak kurulacak sistemin diğer ısıtma sistemlerine göre avantajları tespit edilip maliyet analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our world, most of the energy consumption is due to the house heating and cooling systems. Because of this, the heat pump systems has bugun to be preffered in many applications according to the conventional heating and cooling systems due to its high efficiency and minimum enviromental damage levels. One of them is the ground source heat pump (GSHP) system which is used, in general, for heating and cooling of commercial buildings and residental. For GSHP, soil is used as both sources for heating and sink for cooling. The most advantage of GSHP is that throughout the year soil temperature is almost constant. The heat is trasferred by the GSHP either from the soil to the residental throughout summer or from the residental to soil throughout winter.In this study, theoretical and academic studies related to GSHP systems have beeen investigated and given deatiled information about its application area and compenents. Furthermore, a GSHP system has been projected for residental heating in Ankara. For GSHP systems, a cost analysis has been conducted by determinig its advanges according to conventional systems with the help of energy and exergy analysis.