Günümüz klasik/modern yaşama mekanlarında kullanıcı tercihleri üzerine bir irdeleme: Trabzon kenti örneği
A study on user?s preferences for the present day classic/modern living rooms: The case study of Trabzon
  1. Tez No: 259850
  2. Yazar: ELİF SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ TAVŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Style, Perception, Interior Space, Classic Interior Space Styles, Modern Interior Space Styles
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Stil kelimesi günümüzde tüm sanat dalları içersinde geçerli bir terim haline gelmiştir ve yaşamımızın her alanında özellikle yaşadığımız mekanlarda etkisini göstermektedir. İç mimarlıkta da yeni yaşam biçimlerine bağlı olarak farklı iç mekanlar ortaya çıkmıştır ancak, insanlar bu mekanları kendi kişiliklerine göre algılamaktadırlar. Kişilerin bu mekan tarzlarını nasıl hissettikleri ve nasıl algıladıkları arasındaki farklılıklar vb. gibi ölçütler tasarımcılar için önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir.Rönesans döneminde yerleşik hayatın gereksinimlerini karşılayacak mekan oluşumuna başlanmış, Barok ve Rokoko döneminde abartılı süslemeli mekanlar gerçekleştirilmiştir. Çağımızda sadece farklı malzeme ve form kullanımı değil aynı zamanda seri üretim endüstri devrimi ve makineleşme rahat ve konforlu mekanlar oluşumuna imkan sağlamıştır. Bu bağlamda, çalışmada Rönesans döneminden günümüze kadarki iç mekan stilleri ile ilişkili bir literatür çalışması gerçekleştirilmiş ve daha sonra kullanıcıların klasik/modern stillerin algısal kalite değerlendirmeleri arasında bir farkın olup olmadığı, kullanıcıların klasik/modern iç mekan stilleriyle ilişkili tercihleri ve kullanıcıların tercihlerini etkileyen kriterlerle ilgili konular cevaplanmaya çalışılmıştır.Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, sorun ve çalışmanın amacı belirlenmiş, literatür çalışması yapılarak Rönesans sonrası iç mekan stilleri incelenmiştir.İkinci bölümde, belirlenen sorun ve çalışmanın amacına göre çalışmanın yöntemi ve kullanılan teknikler açıklanarak çalışma alanı tanıtılmıştır.Üçüncü bölümde, yapılan anket çalışması sonuçlarının bilgisayar ortamına aktarılması ile elde edilen bulgular ve irdeleme kısmına yer verilmiştir.Dördüncü bölümde, elde edilen bulgulara dayanılarak ortaya konan sonuçlar ve gelecekteki çalışmalar için referans olarak dikkate alınabilecek öneriler sunulmuştur.Beşinci ve altıncı bölümde sırasıyla kaynaklar ve ekler kısmına yer verilmiştir.Anahtar Kelime: Stil, Algı, İç Mekan, Klasik İç Mekan Stilleri, Modern İç Mekan Stilleri
Özet (Çeviri)
Nowadays, the style word becomes a valid term in all of the art branches and shows its effect in every field of our life, especially in our living spaces. In interior architecture, different interior spaces arise depending on new living fashions but people percept these spaces according to their personalities. Criteria that are differences between how people feel and percept these space styles etc. have became a crucial study field for designers.In the Renaissance Period, the space creation that meets settled life?s requirements is started and in the Baroque and Rococo Periods, exaggeration ornamental spaces are created. In the present era, not only using different material and form but also mass production allow created ease and comfortable spaces by means of industry revolution and mechanization. In this study, the literature study is carried out in related to interior space styles from the Renaissance period to present-day, and then issues related to whether or not there is a differential in terms of statistic among user?s perceptual quality assesments of classic/modern styles, user?s preferences associative classic/modern interior space style and criteria that effect user?s preferences is tried to answered.This study is included four main section.In the first section; the problem and the aim of the study is determined, post Renaissance interior space styles are surveyed by having literature study.In the second section; the study field is defined by explaining method of the study and using techniques according to determined problem and aim of the study.In the third section; findings and discussion parts obtained by means of transferred computer environment of survey study?s results is included.In the fourth section, conclusions part that based on findings of the study and suggestions that can be considered as reference for future studies are presented.In the fifth and sixth sections; references and appendix parts is included, respectively.