Kinoksalin türevlerinin ve tiyokzanton içeren polistiren makrofoto başlatıcısı beraberinde nanokaplamaların hazırlanması
Preparation of nanocoatings in the presence of qunioxaline derivatives and polystyrene based thioxanthone polymeric photoinitiator
- Tez No: 259975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MERAL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kinoksalinler, polimerik fotobaşlatıcı, nanoparçacık, TiO2, SiO2, Foto-DSC, AFM
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, 2,3 difenil kinoksalin (DPQ), 2,3 diklor kinoksalin (DClQ) ve Atom Transfer Radikal Polimerizasyonu (ATRP) metodu kullanılarak sentezlenen yanzincirde tiyokzanton içeren Polistiren esaslı makrofotobaşlatıcı (PSt-TX) ile yardımcı başlatıcı olarak N-metildietanolamin (MDEA)' in ilave edildiği, kütlece % 80 Epoksidiakrilat (EA) ve % 20 tripropilenglikoldiakrilat (TPGDA) içeren akrilat sistemi ve trimetilol propantriakrilat (TMPTA) monomerinin, nanoparçacık varlığında ve yokluğunda fotopolimerizasyon reaksiyonları Foto-Diferansiyel Kalorimetre (Foto-DSC) kullanılarak gerçekleştirildi.Foto-DSC'den elde edilen ısı akışları kullanılarak, polimerizasyon hızları ve monomerin polimere dönüşüm yüzdeleri hesaplandı. Nanoparçaçık katkılı ve katkısız formülasyonların UV ışıkla sertleşmesi Zamana Bağlı Fourier Dönüşüm Infrared Spektroskopisi (RT-FTIR) kullanılarak, dönüşüm yüzdeleri hesaplandı. Hazırlanan formülasyonlar ayrıca mika plaka üzerine SCS Model-6708 spin coater ile kaplanarak Primarc Mini UV Kür cihazı ile sertleştirildi. Elde edilen kaplamaların yüzey özelliklerini incelemek amacıyla, dinamik (yarı değme) modu kullanılarak atomik kuvvet mikroskobu (AFM) yardımıyla ölçümler yapıldı ve yüzeylerin homojenliği ve nanoparçacık ilavesinin yüzey özelliklerinde yaptığı değişimler incelendi.
Özet (Çeviri)
In this work, 2, 3 diphenyl quinoxaline (DPQ), 2, 3 dichloro quinoxaline (DClQ) and PSt-TX which was synthesized by ATRP and thioxanthonation reactions, were used as photoinitiator, MDEA as coinitiator in the presence and absence of nano particles in the photopolymerization of the 80 wt % epoxydiacrylate (EA) and 20 wt % tripropyleneglycoldiacrylate (TPGDA) acrylate system and trimethylolpropanetriacrylate (TMPTA) monomer reactions were carried out with Real Time-Fourier Transform Infrared Spectroscopy (RT-FTIR) and Photo-DSC.Polymerization rate and monomer conversions were determined by Photo-DSC, using Heat Flows data. Conversions of all formulations were determined by RT-FTIR. Prepared formulations were coated on mica plates by using SCS Model 6708 spin coater and cured with Primarc Mini UV Cure Equipment. Surface properties of the cured formulations and homogeneity of the nanoparticles were determined by Atomic Force Microscopy (AFM) in tappin mode.Keyword: Quinoxalines, polymeric photoinitiator, nanoparticle, TiO2, SiO2, Poto-DSC, AFM