Yeni N2O2 tipi tetradentat schıff bazı ve Ni(II), Cu(II), Co(II), Zn(II) ve Cd(II) metal komplekslerinin sentezi
Syntheses of a new N2O2 type tetradentante schiff base and its Ni(II), Cu(II), Co(II), Zn(II) and Cd(II) metal complexes
- Tez No: 259993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜKERREM KURTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Geçiş metal kompleksleri, antranilik asit, Schiff bazı, X-ışını toz difraksiyonu, genotoksisite, Transition metal complexes, anthranilic acid, Schiff base, X-ray powder diffraction, genotoxite
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Antranilik asit ve glioksalın EtOH içerisindeki kondensasyonuyla yeni bir azometin ligandı, 2,2'-(etan-1,2-diylidenedinitrilo) dibenzoik asit, (YLH2) (1) sentezlenmiştir.Tetradentat ligandın beş geçiş metal iyonları [Ni(II), Cu(II), Co(II), Zn(II) ve Cd(II)] ile [Ni(YL)2] (2), [Co(YL)2] (3), [Cu(YL)2] (4), [Zn(YL)2] (5) ve [Cd(YL)2] (6), koordinasyon bileşikleri sentezlenmiştir. Ligand, Schiff bazlarının çoğunda olduğu gibi azometin grubunun nitrojen atomları ve hidroksil grubunun oksijen atomları aracılığıyla metale koordine olmuştur. Bu yeni azometin bileşiklerinin yapıları, temel analiz yöntemleri, elementel analiz (C, H, N), 1H NMR, IR, UV-görünür bölge spektroskopisi ve X-ışını toz difraksiyonu ile aydınlatılmıştır. Elementel analiz sonuçları koordinasyon bileşiklerindeki metal ligand oranının 1:1 olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ligand ve metal komplekslerin olası biyolojik genotoksik aktiviteleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A new azomethine ligand, 2,2'-(ethane-1,2-diylidenedinitrilo)dibenzoic acid , (YLH2) (1) has been prepared by the condensation of 2-aminobenzoic acid and glyoxal in EtOH. The coordination compounds [Ni(YL)2] (2), [Co(YL)2] (3), [Cu(YL)2] (4), [Zn(YL)2] (5) and [Cd(YL)2] (6) of five transition metal ions, Ni(II) Cu(II), Co(II), Zn(II) and Cd(II) with the tetradentate ligand have been prepared. The ligand acts as a tetradentate ligand bending through oxygen atoms of the hydroxyl group and nitrogen atoms of the azomethine group, as do most of the Schiff Bases. The structures of these new azomethine compounds are proposed on the basis of the elemental analyses, proton nuclear magnetic resonance, infrared, ultraviole-visible spectroscopy and X-ray powder diffraction patterns are presented. Elemental analyses indicate a ligand metal ratio of 1:1 in the coordination compounds. In addition, the ligand and its metal complexes have been studied for their possible biological genotoxic activity.