Koroziv madde içme şikayeti ile Çocuk Acil Servisi'ne başvuran hastaların retrospektif değerlendirilmesi
The patients who were admitted to child emergency department with the complaint of corrosive agent ingestion were evaluated retrospectively
  1. Tez No: 260105
  2. Yazar: MELİHA DURUKAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BAYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koroziv madde içilmesi, koroziv özofajit, özofageal striktür, İngestion of corrosive substances, corrosive esophagitis, esophageal strictures
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Koroziv madde içilmesi sonucu oluşan doku zedelenmesi çocukluk çağının önemli bir sağlık problemidir. Buna bağlı olarak çalışmamızda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi'ne ( Ekim 2004- Ekim 2009 tarihleri arasında ) koroziv madde içme şikayeti ile başvuran 0-18 yaş arası 706 hastayı geriye dönük olarak inceleyerek, klinik seyir ve prognozlarını değerlendirip, sonuçlarımızı literatür ile karşılaştırdık.Çalışmamızdaki 706 hastanın 414'ü (%58,6) erkek, 292'si (%41,4) kız idi. Hastalarımızın yaş dağılımına bakıldığında en düşük başvuru yaşı 6 ay, en yüksek 215 ay olup, ortanca değeri ise 31 ay olarak bulundu. Hastalarımızın 574'ü (%81,3) kentten, 132'si (%18,7) köyden gelmekte idi. Hastalarımızın en sık hastaneye başvurduğu mevsim yaz mevsimi idi. Hastalarımızın hastaneye ulaşma sürelerine bakıldığında en düşük ulaşma süresi 1saat, en yüksek 144 saat olup,ortanca değeri ise 1,5 saat olarak bulundu. Hastalarımızın 456'sı (%64,6) çamaşır suyu içmişti. Hastalarımızın 492'si (%69,6) alkali madde, 211'i (%29,8) ise asidik madde içmişti. Hastalarımızın 705'i koroziv maddeyi kaza ile, 1 tanesi ise intihar amaçlı içmişti. Hastalarımızın en sık başvuru semptomu %48,3 ile kusma idi. Koroziv madde alımından sonra aileler tarafından ensık yapılan uygulama %8,2 ile su içirme idi. Hastaların 563'ünün (%79,7) hastaneye başvurduğunda herhangi bir klinik bulgusu yokken, en sık klinik bulgu 34 (%4,8) hastada oral hiperemi idi. Hastalarımızın 9'una endoskopi yapıldığı, ilk endoskopi işleminin başvurudan itibaren en az 1 hafta sonra, en çok 6 hafta sonra yapıldığı, ortanca değerinin ise 3 hafta olduğu ve en fazla distal özofagusta darlık (%33,3) tespit edildiği bulundu. Hastaların 107'sine (%15,2) ÖMD tetkiki yapıldığı, bunların 101'inde tetkikin normal olduğu bulundu. Hastaların 495'ine (%70,1) herhangi bir medikal tedavi verilmediği, 163'üne (%23,1) ise steroid, antibiyotik ve anti asit tedavisi verildiği bulundu. Hastalarımızın 5'ine (%0,7) özofageal dilatasyon işlemi, 3'üne de intralezyonel steroid enjeksiyonu yapılmıştı. Hastalarımızın hiçbirine özofageal stent takılmadığı tespit edildi. Hastalarımızın 699'unda (%99) herhangi bir komplikasyon gelişmediği, en sık gelişen komplikasyonun %0,7 ile özofageal striktür olduğu bulundu. Hastaların 189'unun (%26,8) hastaneye yatırılarak tedavi edildiği tespit edildi. Hastaların hastanede yatış sürelerine bakıldığında, hastanede yatış süresi en az 1 gün, en fazla 72 gün olup, ortanca değeri ise 2 gün olarak bulundu.Hastaların hastaneye yatırılması ile içilen koroziv madde arasında anlamlı ilşki olduğu görüldü.Koroziv madde içilmesiyle oluşan koroziv hasar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir çocukluk çağı problemi olup alınacak önlemlerle bu sorunun önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
The tissue injury secondary to corrosive ingestion is an significant healt problem in pediatric age group. So, in our study, 706 patients (0-18 years) who admitted to Ondokuz Mayıs University Medicine Faculty Child Emergency Department with the complaint of corrosive agent ingestion, between October 2004-October 2009, were evaluated retrospectively also their clinical progress and prognoses too, and our conclusions were compared with literatures.In our study included 706 patients with a mean age of 31 months (6-215 months), 414 (58,6%) of the patients were male and 292 (41,4%) were female. Of these 706 patients 574 (81,3%) were coming from the town whereas 132 (18,7%) were coming from a rural area. Most of the patients had applied to the hospital during the summer. The mean time of arriving to the hospital was 1,5 hours (1-144 hours). 456 (64,6%) of our patients had ingested bleach. 492 (69,6%) of our patients had ingested alkali substances and 211 (29,8%) of our patients had ingested acidic substances. 705 of all patients had ingested corrosive substances accidentally and only one for suicide. The most common complaint was vomiting. The most frequent intervention done by parents (8,2%) after corrosive ingestion was giving water. The most frequent clinic finding was oral hiperemia that occured in 34 (4,8%) patients, 563 (79,7%) patients had no clinic finding when arrived to the hospital. Endoscopy was performed in 9 patients. The mean time of first endoscopy was 3 weeks (1-6 weeks) after corrosive ingestion. Distal esophagus stricture was observed by endoscopy in 33,3% of the patients. Barium swallowing graphy was carried out in 107 (15,2%) of our patients and 101 of them were normal.495 (70,1%) of the patients had no medical treatment but steroid, antibiotics and antiacid treatment were given to 163 (23,1%) of the patients. Esophageal dilatation was carried out in 5 (0,7%) patients whereas intralesional steroid injection procedure was carried out in 3 patients. Esophageal stenting was performed to none of the patients. No complication was observed in 699 (99%) of the patients. The most frequent complication was esophageal stricture in 0,7% of patients. Medical treatment was given to 189 (26,8%) patients during hospitalization. The mean time of hospitalization was 2 days (1-72 days). Significant relation was found between hospitalization and corrosive substances that ingested.Corrosive injury secondary to corrosive ingestion is an important problem in childhood in our country as in all of the world and this problem can be solved by taking some cautions.