Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde ikinci basamak karboplatin ve paklitaksel kemoterapisinin yeri
The role of carboplatin-paclitaxel in non small cell lung cancer as a second line chemotherapy
  1. Tez No: 260107
  2. Yazar: TURAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT FINDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci basamak kemoterapi, Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Karboplatin, Paklitaksel, Second-line chemotherapy, non-small cell lung carcinoma, carboplatin, paclitaxel
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İleri evre (evre ???B ve evre ?V) Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde (KHDAK) birinci basamak kemoterapiye yanıt alınamayan veya nüks gelişen, ardından ikinci basamak karboplatin ve paklitaksel kemoterapisi başlanan hastaların demografik ve klinik özellikleri, histopatolojik tipleri, evreleri, hem birinci basamak hem de ikinci basamak kemoterapilere yanıtları ve kemoterapi ilaçlarının yan etkileri ile sağ kalım süreleri ve sağkalım süreleri üzerine etki eden faktörleri prospektif olarak belirlemeyi amaçladık.Kliniğimizde Ocak 2007 ve Şubat 2009 tarihleri arasında ileri evre KHDAK tanısı alıpta birinci basamak tedavide platin bazlı kemoterapi ve gemsitabin kemoterapisi verilen, takiplerinde birinci basamak kemoterapiye yanıt alınamayan veya nüks gelişen ve performansları ``European Cooperative Oncology Group '' (ECOG) performans sınıflamasına göre iyi olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalara 21 günde bir kreatin klirensi hesap edilerek ``Area Under Concantreation'' (AUC)' a göre karboplatin 30 dakikada ve 175 mg/m2 hesap edilerek paklitaksel 180 dakikada intravenöz (i.v) infüzyon şeklinde uygulandı. Tedaviye yanıtları ``Response Evaluation Criteria In Solid Tumors'' RECIST kriterlerine göre değerlendirildi. Ayrıca hastaların demografik özellikleri ve klinik özellikleri, histopatolojik tipleri, evreleri, ikinci basamak kemoterapiye yanıtlarının yanında birinci basamak kemoterapiye ve diğer tedavilere yanıtları ile bunun ikinci basamak kemoterapi ile ilişkisi değerlendirildi. Bununla beraber hem tanı anından itibaren hemde ikinci basamak kemoterapi sonrasındaki sağ kalım süreleri ile buna etki eden faktörler ve ikinci basamak kemoterapi sonrasındaki progresyonsuz sağ kalım süresi ile kemoterapiye bağlı toksisitelerin belirlenmesi hedeflendi.Çalışmamıza toplam 30 hasta dahil edildi. 18 hastanın tanısı skuamöz karsinom (%60), 7 hastanın tanısı histopatolojik alt tipi belirlenemeyen küçük hücreli dışı akciğer kanseri (%23.3) ve 5 hastanın tanısı ise adenokarsinom (%16.6) olarak saptandı. 30 hastadan 2'si (%6.6) kadındı. Hastaların en genci 44 yaşında en yaşlısı 76 yaşında olup ortalama yaş 57,0 olarak saptandı. Hastaların performans durumları değerlendirmesinde 2 hastanın performansı ECOG 1 geriye kalan 28 hastanınki ise ECOG 0 olarak değerlendirildi. İkinci basamak karboplatin ve paklitaksel kemoterapisi sonrasındaki yanıt oranı % 43.3 olarak hesap edildi. 1- 3 kür sonrasındaki progresyon oranı %30, 4-6 kür sonrasındaki progresyon oranı ise % 42.1 olarak değerlendirildi. Hastaların ikinci basamak kemoterapi sonrasındaki progresyonsuz sağkalım süresi 4 ay, ikinci basamak kemoterapi sonrasındaki median sağkalım süresi (31 Temmuz 2009 itibariyle) ise 7.5 ay ±2.2 ay olarak tespit edildi. Tanı anından itibaren toplam sağkalım süresi 18.1 ay olarak hesap edildi. Hematolojik toksisiteler non-hematolojik toksisitelerden daha fazla oranda görülmüştür. En sık saptanan hematolojik yan etki grade 2 anemi (% 40) olup, bunu grade 3 trombositopeni (% 26.6), grade 2 lökopeni (% 23.3) izlemekteydi. En sık saptanan non hematolojik yan etki ise nörotoksisite (% 26.6) idi. Hastaların sağkalım süreleri üzerine etkili olan faktörler başvuru şikayeti, AST, sedimentasyon hızı , total protein, albümin ve alkalen fosfataz (ALP) olarak tespit edildi.Sonuç olarak; ileri evre KHDAK'de ikinci basamakta karboplatin ve paklitaksel kombinasyon kemoterapisi yanıt oranları ile hematolojik ve non-hematolojik yan etkilerde göz önünde bulundurularak performans durumu iyi olan hastalara uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to determine demographic and clinical features, histopathologic subtypes, stages, responses to both first-line and second-line chemotherapies, side effects of chemotherapeutic drugs, survival of the patients with advanced stage (stage IIIB and IV) nonsmall cell lung carcinoma (NSCLC) with progression and/or recurrence after first-line therapy who were given second-line therapy, carboplatin and paclitaxel.Patients who were diagnosed as advanced NSCLC with ECOG 0-1 (European Cooperativa Oncology Group) in between January 2007 and February 2009 whose prior responses as progression and/or recurrence to the first-line chemotherapy, cysplatin-gemcitabin, were included to the study. The patients were given carboplatin (with a dose of AUG =6 by calculating the creatinine clearance in 30 minutes) and paclitaxel (175 mg/m2 in 180 minutes). Responses were evaluated according to the RECIST (Response Evaluation Criteria In Solid Tumors) criteria at the end of 1-3 and 4-6 cures of chemotherapy. And also, demographic and clinical features, histopathological subtypes, stages, responses to both first-line and the second-line chemotherapies were evaluated. Furthermore it was aimed to determine the survival time periods which were calculated both from the time of diagnosis and from the beginning of the second-line chemotherapy, progression free survival and also side effects of chemotherapies.Thirty patients were included to our study. Distribution of histopathologic subtypes were as follows: squamous cell carcinoma 18 patients (60%), undifferantiated non-small cell lung cancer 7 patients (%23.3), and adenocarcinoma 5 patients (%16.6). Only 2 of 30 patients were female (6.6%). Mean age was 57 years (44-76years). Twenty-eight patients had a performance status of ECOG 0 and 2 patients had a ECOG 1, respectively. Response rate to second-line carboplatin and paclitaxel chemotherapy was 43.3%. Progression rates after 1-3 cures and 4-6 cures were 30% and 42.1%, respectively. Progression free survival rate and median survival rate were 4 months and 7.5 months ±2.2 months (as of July, 31st ,2009), respectively. Mean survival rate from the beginning of diagnosis was 18.1 months. Hematological toxicities were seen more than non-hematological ones. The most common haematological side effect was the grade II anemia (40%) which was followed by grade III thrombocytopenia (26.6%), and grade II leukopenia (23.3%). The most common non-hematological side effect was neuropathy (26.6%). The factors affecting the survival rates were found as AST, erythrocyte sedimentation rate, total protein, albumin and alkaline phosphatase (ALP) levels.In conclusion; carboplatin-paclitaxel may be given to NSCLC as a second-line chemotherapy as a result of the response rates and hematologic and non-hematologic side effects. And AST, erythrocyte sedimentation rate, total protein, albumin and alkaline phosphatase (ALP) levels were found as prognostic factors.