İkinci basamak tedavide immünoterapi alan küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarının tedavi yanıtının değerlendirilmesi
Evaluation of treatment response in non-small cell lung cancer patients receiving immunotherapy in second-line treatment
  1. Tez No: 937829
  2. Yazar: FAZİLET AYTÜL ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT UÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: küçük hücreli dışı akciğer kanseri, nivolumab, sağkalım parametreleri, non-small cell lung cancer, nivolumab, survival parameters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Akciğer kanseri halen en çok tanı alan ve en çok ölümle sonuçlanan kanserdir. Küçük hücreli ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri olarak iki grupta incelenmektedir. Akciğer kanserinin sessiz ilerlemesi, bulgu verdiğinde cerrahi aşamayı geçmiş olabilmesi gibi sebeplerden ötürü kemoterapisi ve immünoterapisi önem arz etmektedir. Kanserin evresine göre tedavi planımız değişmektedir. Biz çalışmamızda küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında ikinci basamak tedavide kemoterapi alan hastalar ile immünoterapi alan hastaların sağkalımlarını karşılaştırmayı amaçladık. 2018-2023 tarihleri arasında ikinci basamak tedavide kemoterapi alan ve immünoterapi alan bireylerin hepsi çalışmaya dahil edildi. Bu çalışma dahilinde küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarının sosyodemografik durumu, sigara içip içmediği, kanserinin alt türü, çalışılan tümör genleri, patolojideki immünohistokimyasal boyamaları, tedavi süresince aldığı tedaviler ve bu tedavilere yanıtı retrospektif olarak değerlendirildi. İkinci basamak tedavide 9 (%8,7) hasta cisplatin-gemsitabin, 18 (%17,3) hasta karboplatin-paklitaksel, 8 (%7,7)'i karboplatin-pemetrexed, 15 (%14,4)'i cisplatin-pemetrexed, 14 (%13,5)'ü dosetaksel ve 30 (%28,8)'u nivolumab alıyordu. Hastaların 10 (%9,6)'u ise diğer tedavi protokollerini almaktaydı. İkinci basamak tedavi olarak nivolumab alanlar ile kemoterapi alan hastalar karşılaştırıldığında Kaplan-Meier analizinde ortalama yaşam süresi açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,265). Küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde nivolumabın diğer ikinci basamak kemoterapötikler ile arasındaki sağkalım oranları karşılaştırılmıştır. Sonuçlar literatürle uyumlu olmakla beraber konu ile ilgili daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is still the most diagnosed and most fatal cancer. It is examined in two groups as small cell and non-small cell lung cancer. Chemotherapy and immunotherapy are important due to the silent progression of lung cancer and the fact that it may have passed the surgical stage when it shows symptoms. Our treatment is shaped according to the stage of the cancer. In our study, we aimed to compare the survival of patients who received chemotherapy and immunotherapy in the second-line treatment of non-small cell lung cancer patients. All individuals who received chemotherapy and immunotherapy as second-line treatment between 2018 and 2023 were included in the study. In this study, the sociodemographic status of non-small cell lung cancer patients, whether they smoked or not, the subtype of cancer, the tumor genes studied, immunohistochemical stains in pathology, treatments received during treatment and their response to these treatments were evaluated retrospectively. In the second-line treatment, 9 (8.7%) patients were receiving cisplatin-gemcitabine, 18 (17.3%) patients were receiving carboplatin-paclitaxel, 8 (7.7%) were receiving carboplatin-pemetrexed, 15 (14.4%) were receiving cisplatin-pemetrexed, 14 (13.5%) were receiving docetaxel and 30 (28.8%) were receiving nivolumab. 10 (9.6%) of the patients were receiving other treatment protocols. When patients receiving nivolumab and chemotherapy as second-line treatment were compared, no significant difference was found in terms of life expectancy in Kaplan-Meier analysis (p=0.265). Survival rates of nivolumab were compared with other second-line chemotherapeutics in the treatment of non-small cell lung cancer. The results are consistent with the literature, but more clinical studies are needed on the subject.