Kuş besleyenlerde oksidatif stres parametreleri ve seruloplazmin düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of oxidative stress parameters and ceruloplasmin levels in birders (birdfeeder)
- Tez No: 331628
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER HASAN ALİ SAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipersensitivite pnömonisi, TOS, TAS, OSİ, Seruloplazmin, Hypersensitivity pnomonitis, TOS, TAS, OSI, Ceruloplazmin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışma ile kuşlara ait organik partiküller ile temasın seruloplazmin düzeyi ve oksidatif stres parametreleri ile ilişkisinin olup olmadığı amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya Şanlıurfa bölgesinde yaşayan; 40 adet kuş besleyicisi ile 40 adet kuş maruziyeti olmayan kişiler alındı. Çalışmaya alınan tüm kişilerin özgeçmişleri sorgulandı. Çalışmadaki her bireyin fizik muayenesi ve solunum fonksiyon testi yapıldı. Daha önce herhangi bir şikayeti ve hastalığı bulunmayan; fizik muayenesi normal, solunum fonksiyon testlerinde ve diffüzyon testlerinde herhangi bir patoloji saptanmayan, sigara kullanmayan, en az altı ay maskesiz şekilde güvercinlerle teması olan 25-35 yaş grubu erkekler çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak yaş, cinsiyet ve kiloları birbiriyle uyumlu, sigara kullanmayan, kuş maruziyeti bulunmayan 40 adet sağlıklı erkek olgu dahil edildi. Çalışma kontrollü, prospektif olarak planlandı ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu onayı alındı. Koroner arter hastalığı, diyabetes mellitus, kontrolsüz hipertansiyon, kalp yetmezliği, kronik böbrek ve karaciğer yetmezlikleri olan, romatolojik hastalık ve malignitesi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Seruloplazmin ferrooksidaz enzim aktivitesi Erel metoduna göre ölçüldü Total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ), Erel tarafından geliştirilmiş yeni otomatik ölçüm metodu ile çalışıldı. Bütün veriler, benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı bireylerden alınan kan örneklerinin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya, yaş ortalaması 28.80±2.46 olan solunum fonksiyon testleri ve fizik muayenesi normal olan 40 kuş besleyicisi birey ile yaş ortalaması 29.03±2.86 olan solunum fonksiyon testleri ve fizik muayenesi normal olan ancak kuş besleyicisi olmayan birey alındı. Çalışmaya alınan tüm bireylerde sigara kullanımı mevcut değildi. Yaş ve BMİ (body mass index: vücut kitle indeksi) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Kuş besleyenlerde ortalama TOS değerleri 27.27±7.18 H2O2Eqv/L iken, kontrol grubunda 27.80±7.37 ?molH2O2Eqv/L olarak tespit edildi. Gruplar arasında TOS değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.889). TOS değeri ile seruloplazmin duzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptandı. Seruloplazmin yüksekliği ile beraber TOS değerlerinde orantısal olarak artma tespit edildi. Ortalama TAS düzeyi kontrol grubunda 0.93±0.12 ?molTroloxEqv/L iken; kuş besleyenlerde ortalama 0.85±0.16 ?molTroloxEqv/L olarak bulundu. Kuş besleyicilerde ortalama TAS düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda düşüktü (p=0.014). TOS/TAS oranı göz önüne alınarak grupların oksidatif stres indeksi hesaplandı. Buna göre OSİ değeri kuş besleyenlerde 3.25±0.85 AU, kontrol grubunda 2.94±0.66 AU olarak bulundu. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.074). Ortalama seruloplazmin değerleri kuş besleyicilerde 752.96±143.95 U/L, kontrol grubunda 652±133.54 U/L olarak bulundu. Buna göre ortalama seruloplazmin düzeyi kuş besleyicilerde, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksekti (p=0.002). Sonuçlar: Bulgular işaret ediyor ki: seruloplazmin ve TAS düzeyi ile fibrozise kadar ilerleyen hipersensitivite pnömonisi arasında bir ilişki olabilir. Oksidan maddelerin artması ve bunun yanında antioksidan kapasitenin azalması hatta artan oksidanlara rağmen değişmemesi hipersensitivite pnömonisi oluşumuna ve/veya ilerlemesine katkıda bulunabilir. Bundan dolayı, bu hastalarda antioksidan kapasitenin dışarıdan verilebilecek antioksidanlarla (vitamin A, C ve E gibi) destekleyici tedavi ile artırılmasının hipersensitivite oluşum sürecinin yavaşlamasına ve kliniğin olumlu yönde hafiflemesine neden olabileceği öngörülebilir. Kuş besleyicilerde seruloplazmin yüksekliği ile hipersensitivite pnömonisi gelişimi arasında bir ilişki olabilir. Özellikle hastalığın gelişimi ve fibrozis oluşumunun bir markeri olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, is aimed to determine with contacting theavianorganic particles whether has relationship between oxidative stres parameters and ceruloplasmin level. Materials and Methods:In this study 40 birdfeeder and other 40 person who do not exposure of bird,took who live in Sanliurfa.All persons included in the study were examined.Physical examination and pulmonary function test wasperformed on eachindividual in the study. 25-35 age group men included in the study who had not any symptoms and disease previously;physical examination was normal, in pulmonary function tests and diffusion tests were normal,non-smoker and were contacting the pigeons without mask least six months. In the control group,40 healthy male who are compatible witheachother aboutage, sex and weight,non-smoker and do not exposure of bird, healty were included in this study.Study was controlled, was plannedprospectively and was approved by the EthicsCommittee of Harran University School of Medicine.Patients with coronary artery disease, diabetes mellitus, uncontrolled hypertension,heartfailure, chronicrenal and liver failure, rheumatic disease and malignancy were excluded from study.Ceruloplasmin ferrooksidaz enzyme activity was measured by themethod of Erel. Total antioxidantlevel (TAS), total oxidantstatus (TOS) and oxidative stres index (OSI),studied with thenewautomatic measurement method was developed by Erel.All the data were compared with the results of blood samples obtained from healthy individuals of similarage and sex. Findings:40 birdfeeder whose averageage of 28.80 ± 2.46, pulmonary function tests and physical examination were normal, another 40 person who are not birdfeeder and averageage of 29.03 ± 2.86, pulmonary function tests and physical examination were normal, were included to the study.All individuals included in the study arenon-smokers.No statistically significant difference between thegroups in terms of ageand BMI (p> 0.05).(body massindex: vücut kitle indeksi). WhileTOS valuesaveragewas 27.27 ± 7.18 H2O2Eqv / Lin birdfeeder, in thecontrolgroupwas27.80 ± 7.37 ?molH2O2Eqv / L. There was nostatistically significant difference between the groups in terms of the TOS values (p = 0.889).There was statistically significant difference between the groups in terms of TOS value of ceruloplasminlevel. While ceruloplasmin levels getting higher,TOS values were increased proportionally.When average TAS levelwas 0.93 ± 0.12 ?molTroloxEqv / L in the control group; it was0.85 ± 0.16 ?molTroloxEqv / Lin birdfeeder. Inbirdfeedersaverage TAS level was statistically significantly lower than the control group (p = 0.014).TOS / TAS ratio was calculated taking into account the oxidative stres index of groups.According to this in birdfeeder OSI value was 3.25 ± 0.85 AU,in thecontrolgroupwas 2.94 ± 0.66 AU.The difference between groups was not statisticallysignificant (p = 0.074).Averagevalues of ceruloplasminin birdfeederwas752.96 ± 143.95 U / L,in thecontrolgroupwas 652 ± 133.54 U / L.Accordingtothisaveragelevel of ceruloplasminin birdfeeder statistically sign ificantly higher than the control group (p = 0.002). Results:The finding sindicate that:theremay be a relation shipbetween hypersensitivity pneumonitis which progressedupto fibrosis and the level of ceruloplasmin and TAS. Increasing oxidant substancesas well asdecreasing antioxidant capacityeven does not change in spite of increased oxidants, may contributetothe progression and formation of hypersensitivity pneumonitis.Hence,if antioxidant capacity in these patients were increasing with supportive therapy by given from the out side antioxidants (vitamins A, C and E, etc.), it can be causet oslowdownof hypersensitivity formation process and may resultpositively direction for clinic. Inbirdfeeder, may be a relationship between high level of ceruloplasmin and development of hypersensitivity pneumonitis.Andit can be used as a marker of diseasedevelopmentandtheformation of fibrosis.