Rat dorsal flebinde vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ile yaratılmış farmakolojik geciktirme operasyonunun diğer cerrahi geciktirme operasyonlarıyla karşılaştırılması (Deneysel çalışma)
Comparison of pharmacologic delay operation by local VEGF injection with other surgical delay procedures on rat dorsal skin flap: Experimantal study
  1. Tez No: 260317
  2. Yazar: MERT DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YORMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: VEGF, Flap survival, Surgical delay, Pharmacological delay, McFarlane flap
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
VEGF potent bir anjiyogenetik ve permeabilite arttırıcı faktördür. Deneyselolarak iskemik dokularda üretiminin arttığı ve eksojen olarak kullanıldığında iskemireperfüzyon hasarından koruduğu bilinmektedir. Eksojen olarak uygulandığındafarmakolojik geciktirme işlevi görebilmektedir. Cerrahi geciktirme operasyonu iseinsanlarda ister deri, ister kas-deri fleplerinde flep yaşayabilirliğini arttırdığı klinikçalışmalarda kanıtlanmıştır.VEGF ile yapılan geciktirme işleminin, iki tip cerrahi geciktirme operasyonuile karşılaştırılması ve oluşturulan kontrol grubuna olan farklılıklarının araştırılmasıbu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.Yapılan deneysel araştırmada kaudal aksiyel paternli olarak kaldırılan 3*9 cmboyutlarındaki modifiye Mc Farlane flepleri kontrol grubu olarak belirlenmiştir.İkinci grup, hem kaudal hem kraniyal beslenen bipediküllü rat dorsal deri flepleridir.Üçüncü grup, hazırlanan bipediküllü dorsal fleplere ek iskemi reperfüzyon hasarıyaratacak şekilde aralıklı klempleme uygulanmasıyla oluşturulmuştur. Dördüncügrup ise bipediküllü dorsal fleplere subkutan VEGF enjeksiyonu ile hemfarmakolojik hem de cerrahi geciktirme operasyonu yapılmasıyla oluşturulmuştur.Yapılan değerlendirme sonucunda her bir çalışma grubu, kontrol grubuna oranlafarklı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
VEGF is a potent angiogenetic factor. It also enhances capillary permeability.Its production raises endogeniously in ischemic conditions. It is known thatexogenous VEGF injections protect the tissue against ischemia reperfusion injuryand also has a pharmacologic delay effect. Clinic experimental studies showed thatsurgical delay procedures enhance skin and muscle-skin flap survival.In our study, we researched the comparison of pharmacologic delay operationbu local VEGF injection with other surgical delay procedures on rat dorsal skin flap.Caudally pedicled modified Mc Farlane skin flaps elevated in 3*9 cm fashion andanalized as control group. In second group caudally and coronally bipedicled flapsare elevated. In third group, we clamped the bipedicled flaps periodically to try tocreate additional ischemia reperfusion injury. In fourth group we injected VEGF tothe bipedicled flaps subdermally to create pharmacological delay effect.Whole groups? flaps analised planimetrically. The study groups are differentfrom the control group. The second and the third group had no difference betweenthemselves but the fourth group was statistically different from the other studygroups.The results showed that VEGF enhances maturation of bipedicled flapsbefore the divison of one of its pedicle. Also periodic clamping the bipedicled flaphelps maturation but this prosedure needs additional time and effort. Whenever theVEGF is let to use in humans, local VEGF injections helps us to enhance flapsurvival and flap maturation without extra time and effort.