Omentin etken maddesinin flep yaşayabilirliği üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects on the causes of omentin flap viability
  1. Tez No: 353894
  2. Yazar: FATİH BURAK EFEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FURKAN EROL KARABEKMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: flep, omentin, e-NO sentaz, flap, omentin, e-NO sentaz
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahide en önemli problemlerden biri büyük defektlerin kapatılmasıdır. Büyük defektleri kapatmada kullanılan fleplerin boyu uzadıkça flebin yaşayabilen kısmında azalma olabilmektedir. Bu durumda flep distalinde nekroz alanları oluşabilir. Fleplerin yaşayabilen kısımlarını arttırmak için çok sayıda kimyasal, fiziksel ve cerrahi modifikasyon yapılmıştır. Omentin, endotel aracılı nitrik oksit sentaz (e-NOS) üzerinden endotelyal nitrik oksiti (e-NO) i arttırarak damarlarada vasodilatasyon yaptığı kanıtlanmış, omental yağ dokusu kaynaklı antiinflamatuar ve vasodilatatör özellikleri olan bir mediatördür. Buna rağmen literatürde, bu ürünün flep yaşayabilirliğini arttırmadaki rolü üzerine yeterli sayıda çalışma yoktur. Bu çalışmada amacımız, rat dorsal derisinden kaldırılan McFarlane flebinde, lokal olarak uygulanan omentinin, flep yaşayabilirliğine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmada deney hayvanı olarak dişi, erişkin, 250-350 gr. ağırlığında Sprague-Dawley ratlar kullanıldı. Denekler 3 gruba ayrılarak, 1. Grup kontrol grubu, 2. Grup omentinin flep kaldırılmadan 1 hafta önce verileceği grup, 3. Grup ise omentinin flep kaldırılmadan 2 gün önce ve flep kaldırıldığı gün verileceği grup. Enjeksyonlar, flebin en distalinde tek noktadan dental enjektör yardımıyla girilerek, 300 nanogram/cc omentin şeklinde distal 1/3 kısmının cilt altına yapıldı. Cerrahi işlemler için uygun anestezi sağlandıktan sonra, sıçanların sırt bölgesinde, pedikülü kaudal tarafta ve paniculus carnosusu içerecek şekilde, 3x10 cmlik random paternli deri flebi kaldırıldı ve aynı seansta yerlerine iade edildi. 7 gün sonra tüm hayvanlar %3 sodyum pentobarbital ile sakrifiye edildi. Daha sonra fleplerin yaşayabilen alanlarının makroskopik değerlendirilebilmesi için fotoğraflama yapıldı. Histolojik inceleme için ise fleplerin ortasından 1?er cm2?lik biopsiler alındı. Rutin işlemlerden sonra parafin bloklar hazırlandı. Kesitlerde hematoksilen-eosin ve mason 3?lü boyama ile nötrofil sayısı bakıldı. Ayrıca angiogenezisin değerlendirilmesi için vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) immün boyaması yapıldı. Her deneğe ait doku, epidermis kalınlığı, inflamasyon, ödem ve hemoraji yönünden değerlendirildi. Tüm denekler prosedürleri iyi tolere etti. Doku örneklerinin homojenizasyonundan sonra, ELISA yöntemi ile omentinin endotelde artışına sebep olduğu endotelyal Nitrik Oksit Sentaz (eNOS) ekspresyonu bakıldı. Tüm veriler istatistiki değerlendirmeye tabi tutularak, omentinin flep yaşabilirliği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Tedavi gruplarında fleplerin yaşayan alanların yüzdeleri, epidermis kalınlığı, endoteli VEGF pozitif boyalı yeni oluşan damar sayısı ve eNOS ekspresyonu düzeyleri bakımından kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Tedavi gruplarının arasında ise fleplerin yaşayan alanlarının yüzdeleri dışında bakılan parametrelerde anlamlı fark bulunamadı. Antiinflamatuar özelliği değerlendirmek için bakılan nötrofil miktarı açısından, 3.gün fleplerden alınan biopsilerde yapılan değerlendirmede omentin enjekte edilen gruplarda nötrofil yoğunluğu bakımından kontrol grubuna göre azalma görüldü. Fakat bu istatistiki olarak anlamlı bulunmadı. Omentin Human kolay temin edilen, yan etki profili düşük rekombinant bir üründür. Antiinflamatuar ve vasodilatatör etkilidir. Çalışmamızda, bu ürünün flep yaşayabilirliğini istatistiki olarak anlamlı derecede arttırdığını gösterdik. Yapılacak daha ileri araştırmalar ile kolay temin edilen bu ürünün flep yaşayabilirliğini arttırmada daha güvenle kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Closure of the large skin defects is one of the most important challenges in plastic surgery. In closure of large defects, as the length of the flaps increases, the area of the flaps? viable areas may decrease. Therefore, necrotic areas develop on the distal part of the flaps. Chemical, physical and surgical modifications have been performed to increase flap viability. Omentin makes vasodilatation on the vessels. Omentin increases the endothelial NO with inducting secretion of endothelial NO sentaz. Though there are studies on the effects of omentin in the human body, there are no papers in literature addressing the role of omentin on flap survival. In this study, we aimed to evaluate the effects of locally administered omentin, on rats? dorsal McFarlane flap survival. In this study, female, adult, 250-350 grams weighted Sprague-Dawley rat was choosen as experiment animal. Animals were divided into three groups I ? Control, II ? omentin treatment 1 week before the flap surgery, III ? omentin treatment 2 days before the flap surgery and the same day with the surgery. In group 2 and 3, 1 week before the surgery and 2 days before and the same day with the surgery respectively, omentin has been administered to flap areas locally with dental injector in one entrance point due to proximal part of the flap. 300 ng/ml omentin was injected in only 1/3 distal part of the flap. After the anesthesia, 3x10 cm sized dorsal, caudal pedicled McFarlane flap was elevated and sutured back into same area. On postoperative 7th day viable areas were calculated macroscopically. Biopsies were obtained from the middle part of the flaps for histopathological examination. Endothelial NO sentaz was analyzed using ELISA test. Number of neutrophils was analyzed using hematoxilen-eosine and mason. And also Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) painted endotheliums were analyzed for angiogenesis. All subjects were well tolerated the surgical procedures. Each rat?s tissue biopsies were evaluated for inflammation, edema and hemorrhage. All data were analyzed statistically for evaluation of effects of omentin on flap survival. There was a statistically significant difference between treatment group and the control group, according to percent of viable flap areas, thickness of epidermis neoangiogenesis and eNOS expressions. There was no statistically significant difference between treatment groups in the examined parameters except the percent of flaps? viable areas. In treatment groups? neutrophil invasion was decreased compared to control group, but it was not statistically significant. Omentin is a recombinant product obtained from omental tissue, and is easily found having no side effect profiles. Omentin effects as vasodilator and anti-inflammatory. In this study we showed that this enhanced flap viability was significant. We think that, with further investigations, omentin will be used safely in enhancing flap viability.