Hastaneye yatan yaşlı hastalarda sarkopeni sıklığı, sarkopeninin hastaneye yatış süresi ve diğer sonlanım noktalarına etkisi
Frequency of sarcopenia in hospitalized elderly patients, the effect of sarcopenia on the length of hospitalization and other outcomes
  1. Tez No: 534226
  2. Yazar: CEMİLE SELİMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. MELTEM GÜLHAN HALİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, yatış süresi, hastane sonuçları, BIA, yaşlı, Sarcopenia, length of hospital, hospital outcomes, BIA, elderly
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hastaneye Yatan Yaşlı Hastalarda Sarkopeni Sıklığı, Sarkopeninin Hastaneye Yatış Süresi Ve Diğer Sonlanım Noktalarına Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi olarak hazırlanmıştır. Ankara, 2017. Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu (EWGSOP) sarkopeniyi fiziksel engellilik, düşük hayat kalitesi ve ölüm gibi olumsuz sonuçlar doğuran, iskelet kas kütlesinin ve gücünün ilerleyici ve yaygın kaybı ile karakterize bir sendrom olarak tanımlamıştır. Sarkopeni çoklu komorbiditelerle ilişkilidir. Bu komorbiditelere bağlı sağlık harcamaları göz önüne alındığında, sarkopeninin finansal yükü daha da önem arz etmektedir. Sarkopeni, 60 yaş ve üzerindeki bireylerin %10–50 arasında görülen yaygın bir durumdur. Günümüzde yaklaşık 50 milyon kişide görülmektedir ve önümüzdeki 40 yıl içinde 200 milyon kişide görüleceği öngörülmektedir. Bu çalışmanın amacı, hastanede yatan yaşlı hastalarda sarkopeninin yatış süresi ve diğer sonlanım noktalarına olan etkisini incelemektir. Çalışmaya geriatri polikliniğine başvuran, herhangi bir nedenle yatışı uygun görülen 65 yaş ve üstü 48 i erkek, 52 si kadın olmak üzere 100 hasta alındı. Hastaların antropometrik ölçümleri alındı, biyoelektrik-empedans analiz yöntemi (BIA), el sıkma kuvvet ölçümü yapıldı, kapsamlı geriatrik değerlendirme testleri uygulandı. Hastaların yattığı süreçte günlük klinik durumları takip edildi, yatış süreleri kaydedildi. Sarkopeni tanısında yağsız kitle indeksi (FFMI) ve el sıkma kuvvet ölçümü kullanıldı. Çalışmaya alınan hastaların ortalama ± SD yaşları erkeklerin 70,29 ± 6,17 iken kadınların 71,58 ± 6,70 idi. Sarkopenik hastaların istatistiksel açıdan anlamlı derecede yaşları daha fazla, NRS-20002 skoru ve Yesevage-GDS puanı daha yüksek, el sıkma gücü, yağsız kitle indeksi, beden kitle indeksi, baldır ve üst-orta kol çevreleri, günlük kilogram başına aldıkları protein ve kalori sayımları, prealbümin değerleri ve diğer kapsamlı geriatrik değerlendirme test puanları daha düşüktü. Eşlik eden komorbiditelerden üriner inkontinans, depresyon, demans, malignite oranı sarkopenik grupta anlamlı olarak yüksekken diğer komorbiditeler arasında anlamlı fark görülmedi. Yatış nedenleri arasında iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Sarkopenik hastaların yatış süreleri daha uzun, yatışları esnasında deliryum ve enfeksiyon geçirme yüzdeleri daha yüksek bulunurken, sarkopeni bağımsız değişken olarak alınıp yapılan lineer ve lojistik regresyon analiz modelinde, sarkopeninin yatış süresi üzerinde pozitif yönde etkili olduğu ancak hastanede gelişen deliryum, enfeksiyon, akut böbrek hasarı, bası yarası ve mortalite üzerine etkisi saptanmadığı görüldü. ROC eğrisi analizine göre sarkopeniyi öngörmede optimal kestirim değerler; sağ CC için: 35,5 cm, sol CC için: 34,5 cm, sağ MAC için: 28,5 cm sol MAC için: 27,5 cm olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Frequency of Sarcopenia In Hospitalized Elderly Patients, The Effect Of Sarcopenia On The Length Of Hospitalization And Other Outcomes. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Internal Medicine, Ankara 2017. European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP) defines sarcopenia as a syndrome characterized by progressive and generalized loss of skeletal muscle mass and strength with a risk of adverse outcomes such as physical disability, poor quality of life, and death. Sarcopenia is associated with multiple comorbidities. With these comorbidities associated healthcare costs taken into account, the economic burden of sarcopenia is more important. Sarcopenia is a common condition that occurs between 10 to 50% of individuals aged 60 years and older. Today, there are about 50 million people with sarcopenia and it is estimated to be 200 million in the next 40 years. The aim of this study is to examine the effect of sarcopenia on the length of hospitalization and other outcomes. Forty eight males and 52 females aged 65 and over who were admitted to the geriatric medicine outpatient clinic were included in the study. Anthropometric measurements of the patients were taken, bioelectrical impedance analysis (BIA), handgrip strength measurements, and comprehensive geriatric assessment tests were performed. During the hospitalization, the daily clinical conditions were followed and the length of stay was recorded. In the diagnosis of sarcopenia, lean mass index (FFMI) and hand grip strength measurement were used. The mean ± SD ages of the study patients were 70.29 ± 6.17 for males and 71.58 ± 6.70 for females. The median age was significantly higher, NRS-20002 score and Yesavage-GDS were significantly higher, hand grip strength, lean mass index, body mass index, calf and upper-middle arm circumference, protein and calorie counts per kilogram per day, prealbumin levels, and other comprehensive geriatric assessment test scores were significantly lower in patients with sarcopenia. The incidence of urinary incontinence, depression, dementia, and malignancy were significantly higher in the sarcopenic group. There were no significant differences between the two groups for the other comorbidites. There were no significant differences between the two groups for the reasons for hospitalization. While the duration of hospitalization was found longer and rates of delirium and infection were found higher for sarcopenic patients during hospitalization. When sarcopenia was taken as an independent variable in the linear and logistic regression, sarcopenia was found effective on the length of hospital but it was not found effective on delirium, infection, acute renal failure, decubitus and mortality in the hospital. ROC curve analysis suggested optimal cut-off points for sarcopenia; right CC: 35.5 cm, left CC: 34.5 cm, right MAC: 28.5 cm left MAC: 27.5 cm.