Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'ndeki sağlık çalışanlarında işyeri şiddeti ve ilişkili etmenler
Workplace violence and related factors among health workers in Hospitals of Ankara University Faculty of Medicine.
  1. Tez No: 260375
  2. Yazar: SABAHATTİN KOCADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AKDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Şiddeti, Hekim, Hemşire, Fiziksel Şiddet, Psikolojik Şiddet, Sözlü Kötü Davranma/Sömürü, Zorbalık/Yıldırma, Cinsel Taciz
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'ndeki sağlıkçalışanlarında işyeri şiddeti ve ilişkili etmenleri saptamak amacıyla yürütülentanımlayıcı bir araştırmadır.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde görev yapan 1790 hekimve hemşireden orantılı tabakalama yöntemiyle 380 kişi belirlenmiştir. Ancakbunlardan 277 kişi (katılım oranı %72,89) çalışmaya katılmıştır. Araştırmada veritoplama aracı olarak üç form kullanılmıştır. Bunlar, kişisel ve işyeri bilgi formu,fiziksel şiddet ve psikolojik şiddet formudur (sözlü kötü davranma,zorbalık/yıldırma, cinsel taciz). Verilerin istatistiksel analizleri SPSS 10 program ileyapılmıştır. İstatistiksel analizde ki-kare kullanılmıştır.Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarında en az bir şiddet türüne sunuk kalmagenel sıklığı %62,8 iken %7,2 fiziksel şiddet, %59,2 sözlü kötü davranma/sömürü,%21,7 zorbalık/yıldırma, %1,1 cinsel tacize sunuk kalmıştır.Yaş, cinsiyet, kurumda çalışma yılı, iş deneyimi, nöbet/mesaiye kalmadurumu, fiziksel temas, çalıştığı bilim dalı ile sözlü kötü davranışa sunuk kalmaaçısından gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki düzeyde anlamlıdır. İşyeri şiddetihakkında kaygı durumu ile fiziksel şiddet, sözlü kötü davranış ve zorbalık/yıldırmaaçısından gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki düzeyde anlamlıdır.Hastanedeki pozisyonuna göre en sık araştırma görevlileri ve hemşirelerdefiziksel şiddet ve sözlü kötü davranışa sunuk kalma yüksek bulunmuştur. Zorbalıkyıldırmayla karşılaşma, en sık öğretim üyeleri ve uzman doktorlardadır.Kurumların şiddeti önleme politikaları olmalı ve işyeri şiddetine karşı sıfırtolerans politikası uygulamalıdır. Kurumlar düzenlediği/düzenleyeceği eğitimprogramlarına çalışanların katılımını teşvik etmelidir. Kayıt ve bildirim sistemigeliştirilmelidir, şiddete sunuk kalan çalışanların önerilerini de içerecek şekildeşiddet/olay formu geliştirilmeli ve güncellenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study performed to determine the level ofWorkplace Violence and related factors on health workers in Hospitals of AnkaraUniversity Faculty of Medicine.380 people are determined by proportional stratification among 1790physicians and nurses working in the Hospitals of Ankara University Faculty ofMedicine. However 277 of them participated in this study (participation rate is 72,89%). Three forms have been used throughout the study for collecting data. These arepersonal and workplace information form, physical violence form, physhologicalviolence form (Verbal Abuse, Bullying/ Mobbing, Sexual Harassment). Statisticalanalysis of data are performed using SPSS 10 program. In the statistical analysis chisquareis used.The prevalans of exposure to at least one type of violence among the healthworkers participated in this study is 62,8 % while 7,2% of them are exposed tophysical violence, 59,2 % of them are exposed to verbal abuse, 21,7% of them areexposed to bullying/mobbing and 1,1 % of them are exposed to sexual harassmentThere are statistically significant differences between the groups of age, sex,working years in the organization, work experience, number of turn of work,physical contact, the department they work and being exposed to verbal abuse. Thereare also statistically significant differences between the groups of anxiety they feelabout workplace violence and physical violence, verbal abuse and bullying/mobbing.Physical violence and verbal abuse exposure are mostly seen among theresidents and nurses due to their positions in the hospitals while bullying/mobbingexposure are mostly seen among the experts/specialists and professors and assistantprofessors .The organisations should have politics preventing violence and also applypolitics including a policy of zero-tolerance against workplace violence.Organizations should also encourage their workers to attend the educationprogrammes they organise. Registration and declaration systems should bedeveloped. Also, violence/scene forms including the suggestions of workers who areexposed to violence should be developed and updated.Key Words : Workplace Violence, Physician, Nurse, Physical Violence,Physhological Violence, Verbal Abuse, Bullying/Mobbing, Sexual Harassment