Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerindeki hekim, intörn hekim ve hemşirelerin tıbbi atıklar hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
The evaluation of doctors', ıntern doctors' and nurses' knowledge, attitude and behaviours about medical waste at Aankara University Medical School's hospitals
- Tez No: 493452
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SALTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi atık, Sağlık Çalışanları, Ankara Tıp Fakültesi, Medical waste, health professionals, Ankara Medical School, healthcare waste
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde çalışan hekim, intörn hekim ve hemşirelerin tıbbi atık yönetimi hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının belirlen-mesi konusunda belirgin özelliklerini ortaya koymak ve bunları etkileyen etmenleri incelemeye yönelik yapılmış, kesitsel bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanele-rinde çalışan hekim, intörn hekim ve hemşirelerden oluşan 2820 sağlık çalışanı oluş-turmuştur. 298 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Veriler, literatürden yararlanarak oluşturulan ve 32 sorudan oluşan bir anket-bilgi formu ile Akbolat ve ark.nın geliştirdiği Tıbbi Atık Ölçeği aracılığıyla ile yüz yüze görüşülerek tez yürütücüsü tarafından toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan sağlık çalışanları 23-65 yaş aralığında, yaş ortalaması 33,8 ± 9,1'dir. Çalışma kümesi 86 erkek (%28,9), 212 kadından (%71,1) oluşmuştur. Katılımcıların 42'si (%14,1) öğretim üyesi, 82'si (%27,5) araştırma görevlisi, 39'u intörn hekim (%13,1) ve 135'i hemşiredir (%45,39). Araştırmaya alınanların %61,4 (n=183)'ü tıbbi atıklar konusunda %53,7'si (n=101) hizmet içi olmak üzere eğitim almıştır. Kapsanan çalışanların %97,'si (n=289) tıbbi atık kutusunun rengini, %89,6'sı (n=267), evsel atık torbası rengini ve %89,9'u (n=268) dönüştürülebilir atık torbası rengini doğru bilmekte; %94'ü (n=280) tıbbi atık simgesini, %98'i (n=292) dönüştürülebilir atık simgesini, %75,2'si (n=224) nükleer atık simgesini tanımaktadır. Akbolat ve ark.nın geliştirdiği Tıbbi Atık Ölçeği Toplam Ölçek puanlarının ve Faktör 1 Ölçek puanları açısından hemşireler, 5 üzerinden ortalama 4,29± 0,62 ile araştırma görevlisi (3,91±0,75) ve intörn hekimlerden (3,77± 0,65) daha yüksek puan almıştır. Sonuç: Etkin bir tıbbi atık yönetimi ile hastane giderleri azaltılarak, insana ve çevreye verilebilecek potansiyel zarar en aza indirgenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study as a cross-sectional field survey, is aimed with investigating the factors affecting knowledge, attitudes and behaviors on medical waste manage-ment of physicians, interns and nurses working at Ankara University Medical School Hospitals Material and method: The data were gathered the universe of the survey was cons-tituted by 2,820 health workers working at hospitals of Ankara University Medical School. 298 health personnel were reached at the end of the study. The data were collected by face-to-face interview via a questionnaire + information form consisting of 32 questions. Results: 42 (14,1%) of the participants were academic staff, 82 (27,5%) research assistants, 39 intern doctorss (13,1%) and 135 nurses (45,39%). 61.4% (n = 183) of the health personnel who participated in the study stated that they were previously trained on medical waste. 97% of the staff (n = 289) were aware of the medical was-te box, 89,6% (n = 267), domestic waste bag color and 89,9% (n = 268) of the con-vertible waste bag correctly. In terms of total scale scores by Akbolat et al's Medical Waste Scale and Factor 1 scale scores, the nurse group (4,29 ± 0,62) were higher than research assistants and the intern group (respectivly 3,91 ± 0,75 and 3,77 ± 0,65). Conclusion: Via effective medical waste management, the amount of waste can be significantly reduced and by decreasing the hospital costs, it is possible to limit the potential damage to the environment and human health.