Servikal neoplazilerde histolojik displazinin şiddeti ile P16 proteininin bulunma oranı ve yoğunluğu arasındaki korelasyon ve bunun yüksek riskli HPV DNA İle karşılaştırılması
- Tez No: 260380
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKKAN DÜNDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: P16, Servikal ?ntraepitelyal Neoplazi, Serviks Kanseri, HPV DNA, P16, Cervical Intraepithelial Neoplasia, Cervix Cancer, HPVDNA
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Baslık: Servikal Neoplazilerde Histolojik Displazinin Siddeti ile P16Proteininin Bulunma Oranı ve Yoğunluğu arasındaki Korelasyon ve Bunun YüksekRiskli HPV DNA ile KarsılastırılmasıAmaç: Bu çalısma servikal intraepitelyal neoplaziler ve serviks kanserindehistolojik displazinin siddetine bağlı olarak P16 proteinin skuamoz epitelde bulunmaoranı ve yoğunluğunun immünohistokimyasal olarak gösterilmesini ve bunun yüksekriskli HPV DNA (Tip 16, 18, 31, 45) ile olan korelasyonunu göstermeyiamaçlamaktadır. Böylece Displazi siddetini ve progreyonunu öngörmeye yarayacakaynı zamanda tedavi kararını vermeye yardımcı güvenilir bir belirteç bulmakamaçlanmıstır.Yöntem: Çalısmada daha önce kliniğimizde 11'i benign serviks, 14'ü CIN I,15'i CIN II, 13'ü CIN III, 8'i serviks skuamoz kanseri tanısı almıs 61 hastaya aitserviks dokusu değerlendirildi. Parafin bloklardan her olgu için deparafinizasyonislemi sonrasında gerekli sayıda kesit elde edildi. P16 proteini içinimmünohistokimyasal boyamalar yapıldı. Displazi siddeti ile ekpresyon iliskisiarastırıldı. Aynı zamanda bu dokularda PCR jel agaroz elektroforez yöntemi ileyüksek Riskli HPV DNA arastırıldı.Sonuçlar: Kansere doğru displazi siddetlendikçe boyanma yoğunluğununarttığı kanser vakalarının hepsinde epitelin tüm katını tutan diffüz boyanmanınolduğu görülmüstür. Kontrol grubu vakalarında CIN II, CIN III ve kanser grubuolgularına göre istatistiksel olarak anlamlı sekilde daha az oranda P16 ile boyandığıgörüldü, buna karsın kontrol grubu ile CIN I grubu arasında istatistiksel olarakanlamlı fark olmadığı görülmüstür. CIN III ile kanser grupları arasında istatistikselolarak anlamlı fark yoktu. Yüksek Riskli HPV DNA elde etmeye yönelik agaroz jelelektroforezinde çok zayıf ve smear seklinde bir görünüm alınmıstır. Bu durum elde38edilen DNA'nın miktarı ve kalitesinin çok yetersiz olduğunu ortaya koymustur. TümHPV susları ile çalısan genel bir primer çifti ile yapılan amplifikasyonlar neticevermemistir.Yorum: Servikal neoplazilerde displazi siddetiyle orantılı bir sekilde P16proteininin ekspresyonunun arttığı görülmüstür. Bu durum P16 proteini henüzmekanizması tam açıklanamasa da progresyonu gösteren bir molekül olarakkullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Correlation Between The Severity Of Histological Dysplasia and ThePresence Ratio and The Density of Protein P16 in Cervical Neoplasia and ItsComparison With High Risk HPV DNAIntention: With this study, it is intended to show the presence ratio anddensity of protein P16 in squamous epithelium in an immunohistochemical way,depending on the severity of histological dysplasia in cervical intraepithelialneoplasias and cervix cancer and to show its correlation with high risk HPV DNA(16,18,31,45). Thus, it is aimed to find a reliable marker to predict the severity andthe progression of dysplasia and to decide the treatment.Method: Throughout the study, 61 cervix tissues consisting of 11 benigncervix, 14 CIN I, 15 CIN II, 13 CIN III, 8 cervix squamous, were evaluated. Foreach case, the sections in required number are obtained from paraffin blocks, afterthe deparaffinization procedure. Immunohistochemical dyeing is made for proteinP16. The relation between the severity of dysplasia and expression is studied. Atthe same time, high risk HPV DNA is studied in these tissues by the method of PCRgel agarose electrophoresis.Results: A diffuse dyeing covering the whole epithelium is observed in allcancer cases where the density of dyeing increases as the dysplasia gets more severetowards cancer. In normal cases, it is observed that, compared to CIN II, CIN III andCa, it is dyed with P16 in a statistically meaningful less amount, but after all nostatistically meaningful difference is observed between a normal group and CIN I. Inthe agarose gel electrophoresis, which is intended to obtain high risk HPV DNA, avery weak, smear shaped appearance is obtained. This situation is associated with thevery inadequate amount and quality of the DNA obtained. Amplifications done witha general primer pair working with all HPV strains did not produce a result.40Comment: In cervical neoplasias, an increase in the expression of proteinP16 is observed, proportional to the severity of dysplasia. Although the mechanismof the protein P16 is not explained yet, this situation demonstrates that the proteinP16 can be used as a marker to show the severity of dysplasia and the necessity ofthe treatment.