Eklamptik hastalarda maternal morbidite için risk faktörleri
Risk factors for maternal morbidity in patients with eclampsia
- Tez No: 260400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN BÖREKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Eklampsi, maternal morbidite, Eclampsia, maternal morbidity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada, eklampsi tanısı almış olan gebelerin; epidemiyolojik, laboratuar ve klinik parametreleri değerlendirilerek maternal morbidite gelişimi açısından risk faktörlerinin saptanması amaçlandıMateryal ve Metod: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 1 Ocak 1999 - 31 Aralık 2008 tarihleri arasında eklampsi tanısı alan 252 hasta dosyası retrospektif olarak incelendi. Gebelik öncesi konvulziyon geçirme öyküsü olan hastalar çalışmaya alınmadı. Yirminci gebelik haftasından sonra ortaya çıkan ve başka bir patolojiye bağlanamayan generalize tonik klonik konvulziyonların görülmesi eklampsi olarak tanımlandı. Hastalar gebelik haftası, yaş grupları, konvulsiyon sayısı, doğum şekli, prodromal semptomları ve görülen komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Ayrıca doğum öncesi konvulziyon geçiren hastalarla doğum sonrası konvulziyon geçiren hastalar demografik özellikler, konvulziyon sayısı, proteinüri, diastolik kan basıncı, ödem, perinatal mortalite, laboratuar bulguları ve maternal komplikasyonlar yönünden karşılaştırıldı.Bulgular: On yıl boyunca kliniğimize başvuran 25581 gebenin 252'sinde eklampsi saptandı (%0.99). Olguların ortalama yaşı 25.8 bulundu ve bu hastaların yarıdan fazlası nullipar idi (%59.5). Ortalama gebelik haftası 33.7 olarak bulundu. Hastaların %95'i ilk konvulziyonlarını hastanemiz dışında geçirdi. 224 olgunun antenatal takibi yoktu. Hastaların %42.5'i sadece 1 konvulziyon geçirirken %30.1'i 3 veya daha fazla konvulziyon geçirdi. Olguların %50.8'inde herhangi bir komplikasyon gelişmezken %49.2'sinde en az bir veya daha fazla komplikasyon görüldü. Eklampsi 174 (%69) olguda doğum öncesi, 78 (%31) olguda doğum sonrası dönemde tespit edildi. Konvulziyonları antepartum gelişen hastalarla postpartum gelişen hastalar arasında yaş, gravida, nulliparite, konvulziyon sayısı, rekürren konvulziyonlar, diastolik kan basıncı, ödem varlığı, hastanede kalış süresi ve maternal mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Gebelik haftası ve bebek doğum ağırlığı antepartum konvulziyon geçiren hastalarda daha düşük bulundu (p=0.0001). Şiddetli proteinüri, erken neonatal mortalite ve sezeryan oranları antepartum hastalarda daha yüksek bulundu (p=0.003, p=0.01, p=0.0001). Major maternal komplikasyonlardan plasenta dekolmanı antepartum hastalarda (p=0.02), HELLP sendromu ise postpartum hastalarda (p=0.002) daha fazla görüldü. Diğer morbidite nedenleri antepartum hastalarda daha fazla görülmekle beraber iki grup arasında istatistiksel fark saptanmadı.Sonuç: Çalışmamızda antepartum dönemde eklampsi gelişen hastalarla postpartum dönemde eklampsi gelişen hastalar arasında maternal sonuçlar açısından fark saptanmadı. Çalışmamızdaki maternal komplikasyon oranlarının yüksek olmasının sebebinin hastaların ilk başvurdukları hastanelerde yoğun bakım ünitesi olmaması, kliniğimize ulaşıncaya kadar geçen zamanın uzaması dolayısıyla gerekli acil müdahalelerin gecikmesi olduğunu düşünüyoruz. Maternal komplikasyonların azaltılabilmesi için öncelikle sosyoekonomik faktörler düzeltilmeli ve bütün gebelerin düzenli antenatal bakım almaları sağlanarak riskli olguların tespit edilmesi ve zamanında üçüncü basamak merkezlere sevkedilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to detect risk factors for development of maternal morbidity in eclamptic pregnant women by evaluating epidemiologic, laboratory and clinical parameters.Material and Methods:Patient files of 252 women who were diagnosed to have eclampsia between January 1st,1999 and December 31th,2008 in Ataturk University Obstetrics and Gynecology Clinic, were examined retrospectively.Women who had history of convulsion before pregnancy were excluded from the study.Evidence of generalized tonic clonic convulsions after the 20th week of pregnancy which could not be associated with another pathology was defined as eclampsia.Patients were evaluated in terms of pregnancy week, age groups, number of convulsions, route of delivery, prodromal symptoms and complications that appeared.Additionally, patients who had convulsions before or after delivery were compared for demographical features, number of convulsions, proteinuria, diastolic blood pressure, oedema, perinatal mortality, laboratory findings and maternal complications.Results: Of 25581 women who were admitted to our clinic within 10 years, 252 were detected to have eclampsia (0.99%).Median age was 25.8 and more than half of these women were nulliparous (59.5%).Median week of pregnancy was 33.7. 95% of women had experienced their first convulsions before being admitted to our clinic.224 of them had no history of antenatal follow-up.While 42.5% of women had only 1 convulsion, 30.1% of them had 3 or more convulsions. 50.8% of the women had no complications whereas 49.2% were found to have at least one complication.Eclampsia developed prepartum in 174 cases (69%) and postpartum in 78 cases (31%).There were detected no statistically significant difference between patients who had convulsions prepartum and postpartum in terms of age, gravida, nulliparity, number of convulsions, recurrent convulsions, diastolic blood pressure, presence of oedema, duration of hospitalization and maternal complications.Pregnancy week and fetal birth weight were found to be lower in patients with antepartum convulsions (p=0.0001). Severe proteinuria, early neonatal mortality and caesarean rates were higher in antepartum eclampsia group (p=0.003, p=0.01, p=0.0001 respectively).As for the major complications; while plasental abruption was seen more frequently in antepartum group (p=0.02), HELLP syndrome was seen more frequently in postpartum eclampsia group.Other causes of morbidity were seen more frequently in antepartum patients however no statistical difference was detected between the two groups.Conclusion: In our study we detected no difference between patients who developed eclampsia before and after delivery in terms of maternal results.We suppose that the high maternal complication rate in our study was due to absence of intensive care units in hospitals to which the patients were first admitted, prolonged time of admission to our clinic which results in delayed emergency interventions.In order to decrease maternal complications; socioeconomical factors should be improved, women with high risk pregnancy should be detected by providing efficient antenatal care and should be referred to third degree maternal centers.