Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nın afetlere hazırlık durumunun değerlendirilmesi
The evaluation of disaster preparedness of fire department of Ankara metropolitan municipality.
  1. Tez No: 260433
  2. Yazar: MUSTAFA OĞUZ ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM HAKAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, afete hazırlık, itfaiye, itfaiyeci, yangın, Disaster, disaster preparedness, fire department, fireman, fire
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışma ile Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nın personel ve kurum bazında afetlere hazırlık durumu değerlendirilmesi yapılmış ve itfaiyenin 2008 yılı gider durumu incelenmiştir. Araştırma 23.03.2009-01.06.2010 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmada veriler anket yöntemi ile derlenmiştir. Personelin %76,5'i çalışmaya katılmıştır. Personel sayısı bin nüfus başına 0,12 bulunmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 45,3±5,0 bulunmuştur. Çalışmaya katılanların %98,6'sını erkekler, %65,8'ini lise ve üstü öğrenim seviyesinde olanlar oluşturmuştur. Katılımcıların %27,4'ünde sürekli ilaç kullanmalarını gerektirecek bir hastalık vardır. Çalışanların %36,2'si afet ya da yangında görev yaparken yaralanma / hastalık yaşamıştır. Katılımcıların %85,0'ının 11 yıl ve daha uzun süredir kurumlarında çalıştığı, %75,1'inin mesleki spor yapmadığı bulunmuştur. Araştırmaya katılanların %89,0'u ilk yardım kursu, %84,8'i kurumlarında mesleğe hazırlık eğitimi, %96,2'si hizmet içi eğitim almıştır. İtfaiyecilerin %93,4'ü yangın söndürme, %80,5'i trafik kazasına müdahale, %72,0'ı yangında arama kurtarma müdahalesini yeterli düzeyde yaptıklarını belirtmiştir. Son bir yıl içinde katılımcıların %5,0'ı masabaşı afet tatbikatına, %19,2'si saha afet tatbikatına katılmıştır. Katılımcıların %93,4'ü herhangi bir afet / acil durum / kazada görev almıştır. İtfaiyecilerin görev esnasında en çok karşılaştıkları problem koordinasyon sorunu olmuştur. Araştırmaya katılanların %70,1'i kişisel koruyucu donanım kullandığını belirtmiştir. Çalışanların %75,0'ından çoğu afetlere ve yangınlara müdahalede kendilerini fiziksel, ruhsal, bilgi ve beceri yönünden yeterli görmektedir. Çalışanların %54,4'ü kurumlarında çalışmaktan memnundur. Kurumda hizmet içi eğitim ve spor faaliyetlerinin yapıldığı, genel olarak araç gereçlerin yeterli olduğu, birçok itfaiyecilik müdahalesinin yapıldığı belirtilmiştir. Kurumun 2008 yılı toplam giderinin 19.940.560,93 TL olduğu bulunmuştur. Kurum bütçesi Belediye'nin 2008 yılı mali bütçesi içinde %1,5'luk payı oluşturmaktadır. Giderlerin %64,2'sini personel giderleri oluşturmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nın afet ve yangınlara hazırlık durumunun personel ve kurum bazında yeterli düzeyde olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the personnel and institutions of Ankara Metropolitan Municipality Fire Department were evaluated for disaster preparedness, and the expenditure of the fire department for fiscal year 2008 were determined. The study was conducted from 23.03.2009 to 01.06.2010. Questionnaires were used to collect data in the study. Of the personnel, 76,5% participated in the study. The ratio of personnel per thousand people was 0.12. The average age of the participants was 45.3±5.0. Of the participants, 98.6% were male and 65.8% had an educational level of high school or above. Among the participants, 27.4% had to use drugs continuously due to a disease. Of the participants, 36.2% had been injured or had a disease during a disaster or fire response. It was found that 85.0% of the participants had been working at the fire department for 11 years or more and 75.1% were not involved in sport activities which were held at their institutions. Of the participants, 89.1%, 84.8% and 96.2% had first aid course, preparatory training for the profession and inservice training, respectively. Of the firemen, 93.4%, 80.5%, 72.0% considered themselves competent in fire extinguishing, handling a traffic accident, and search and rescue in fire. In the last year, 5.0% and 19.2% of the participants participated in table-top and field exercises, respectively. Of the participants, 93.4% had a role in a (an) disaster / emergency / accident. During duty, the fireman mostly encountered with coordination problems. Of the participants 70.1% stated that they used personel protective devices. The firemen considered themselves sufficient physically, mentally, in knowledge and skill for a disaster and fire response. Of the firemen, 54.4% was satisfied with working at the fire department. The representative of the institution mentioned that inservice training and sports activities were being conducted; the vehicles and equipments were generally sufficient; and many of the fire interventions could be done at the fire department. In the fiscal year 2008, the expenditure of the institution was 19.940.560,93 TL. In the same year, the butget of Fire Department was 1.5% of the budget of the Municipality. Of the expenditures, 64.2% was the salary of the firemen. As a conclusion, the fire department of Ankara metropolitan municipality was not sufficiently prepared for disasters and fires.