Kalabalık acil servisler için hasta ve sağlık personeli Triyajı
Patient self Triage and staff Triage for crowded Emergency Departments
- Tez No: 260440
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÇETİNKAYA ŞARDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis kalabalığı, triyaj, hasta triyajı, bekleme süreleri, Overcrowding EDs, triage, self triage, length of stay
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Acil servis başvurularının artması, özellikle kentlerde birçok hastanenin kapasitesinin üzerinde hastaya hizmet vermesini gerektirmektedir. Kalabalık acil servislerde, acil hastaların belirlenip, erken müdahale edilebilmesi, etkili triyaj sistemlerinin geliştirilmesi ile mümkündür. Bu çalışma ile hastanın kendi triyajını yapması durumundaki başarıyı görmek ve bu başarıyı sağlık personelinin sonuçlarıyla karşılaştırmayı amaçladık. Dokuz günlük çalışma süresi boyunca başvuran 1698 hastadan, 308'i (%18,1) acil servise kabul edildi. Hastaların %11,1'i ambulans ile getirildi. Başvuru nedeni %47,5 kronik hastalık komplikasyonuna bağlı idi. Acil servise kabul süresi ortalama 48 dakika, acil serviste kalış süresi 15,6 saat idi. Hastaların %95,1'inde tanı acil serviste konuldu. %90,5 hasta acil servisten taburcu edildi. Acil yatış endikasyonu konan %27,1 hastanın %9,5'i hastaneye yatırılabildi. Hastaların kesin tanılarına göre olmaları gereken triyaj kategorileri; T1; %14,7 (n=45), T2; %14,7 (n=45), T3; %35,8 (n=110), T4; %27 (n=83), T5; %7,8 (n=24) idi. Paramedik ve hemşireler kullanılan triyaj sistemi ile ilgili herhangi bir eğitim almadı. Şikayete göre undertriage oranları, paramediklerde %35,8, hemşirelerde %17,6, diğer gruplarda ise %10'un altında idi. Overtriage oranları tüm gruplarda %50'in altında idi. Fizik muayene doğru triyaj oranlarını anlamlı oranda değiştirmedi. Hasta triyajı ile kesin tanı triyajı %49,8 uyumlu idi. Hasta tanısının doğruluk oranı %53,1 idi. Acil servis kalabalığı hastane doluluğu ile doğru orantılıdır. Bu nedenle ilk basamak tedavi merkezlerinin işlerliğinin arttırılması, sevk zincirinin uygulanması gerekir. Kalabalık acil servislerin, iyi işleyen bir triyaj sistemi olmalıdır. Triyaj sisteminin iyi işletilebilmesi için, sağlık personeline uygulanan triyaj sistemi konusunda eğitim verilmelidir. Bu çalışma ile hastanın kendi triyajının, herhangi bir triyaj eğitimi almamış sağlık personelinin triyajına yakın bir doğruluk oranına sahip olduğunu gördük. Bu sonuç, aciliyet konusunda hastanın kendi değerlendirmesinin yer aldığı triyaj sistemlerinin daha başarılı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Many hospitals especially in the urban areas operate above their capacity because of the increasing rate of emergency department (ED) visits. In the crowded EDs determining urgent patients and early treatment may be possible by development of effective triage systems. In this study we aimed to see the succes of self triage and compare this with the results of staff triage. During the period of 9 days, 1698 patients reffered to ED but 308 (18,1%) patients could be admitted. Patients handed with ambulances rate was 11,1%. Complications of chronic illness were seen in 47,5% of patients. The mean admission time to ED was 48 minutes and the length of stay in the ED was 15,6 hours. The proportion of patiens diagnosed in the ED was 95,1% and the proportion of patiens discharged from ED was 90,5%. The rate of patients who had to be hospitalized was 27,1% and 9,5% of those were hospitalized. The distrubition of the categories of the patients according to their end point triage were as shown: T1; 14,7% (n=45), T2; 14,7% (n=45), T3; 35,8% (n=110), T4; 27% (n=83), T5; 7,8% (n=24). The paramedics and nurses weren?t educated about the triage system. The rate of undertriage according to complaints in paramedics were 35,8% in nurses 17,6% and in the other groups below 10%. The overtriage rates were below 50% of all groups. Phsyical examination didn?t change the true triage rates significantly. The concordance between self triage and end point triage was found 49,8% The accuracy rate of patient?s diagnosis was 53,1%. EDs overcrowding is proportional to hospital?s occupancy. For this reason its necessary to improve the effectivenes of first step health care centers and referring systems. It is essential to implement a useful triage system in crowded EDs. The staff must be educated in order to operate the triage system effectively. We saw that the patient self triage was nearly accurant to the triage of the medical staff who was not educated. According to this result, the triage systems involving the patient?s self assesment will be more succesful.