Halk oyunları çalışmalarının denge performansına etkisi
The effect of folk dances training on balance performance
  1. Tez No: 260567
  2. Yazar: ERTUĞRUL KİRDİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Oyunları, Denge, Egzersiz, Folk Dance, Balance, Exercis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ege yöresi zeybek halk oyunları çalışmalarının denge yetisi üzerindeki etkisini ortaya koyabilmektir. Çalışma Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören 20 bayan deney grubunu; daha önce halk oyunları deneyimi ve düzenli olarak egzersiz alışkanlığı olmayan 20 bayan da kontrol grubunu oluşturarak toplam 40 katılımcı ile gerçekleştirildi. Deney ve kontrol gruplarının yaş, boy, ön test vücut ağırlığı ve son test vücut ağırlığı ortalamaları sırasıyla; 19,45±0,95 yıl ve 20,15±1,04 yıl; 163,75±5,64 cm ve 163,95±7,25 cm; 57,20±6,10 kg ve 57,30±11,78 kg; 57,35±6,19 kg ve 57,60±11,77 kg'dır. Deneklerin denge performansı ölçümlerinde Biodex Denge Sistemi (Biodex Balance System, BBS; Biodex Inc., Shirley, NY) kullanıldı. Ölçümler sekiz hafta ve haftada üç gün uygulanan halk oyunları çalışması öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez gerçekleştirildi.Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS 16,0 paket programı kullanıldı. Deney ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler için Independent-Samples t-test veya Mann-Whitney U testi kullanıldı. Grup içi ön test ve son test ortalamaları arasındaki farklılıkların karşılaştırılmasında bağımlı örneklemler için Paired-Samples t-Test veya Wilcoxon testi kullanıldı. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.Çalışma sonrasında; gözler açık koşulda deney grubunun Dİ ve A/P skorlarında anlamlı düzeyde farklılık gözlenirken (p 0,05). Kontrol grubunun ise Dİ, A/P ve M/L skorları arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür (p > 0,05). Gözler kapalı koşulda deney grubunun Dİ, A/P ve M/L skorlarında anlamlı düzeyde farklılık olduğu gözlemlenirken (p < 0,05 ve p < 0,01); kontrol grubunun Dİ, A/P ve M/L skorları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Hem deney hem de kontrol grubu ön test-son test LOS testi Dİ skorlarının karşılaştırılması sonucunda istatistiksel olarak anlamlı faklılık göstermediği tespit edilmiştir (p > 0,05). Deney grubunun ön test-son test LOS süresi ortalamaları arasında ise anlamlı farklılık olduğu görülürken (p < 0,05); kontrol grubunun ön test-son test değerleri arasında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir (p > 0,05).Sonuç olarak; 8 hafta süre ile uygulanan ege bölgesi zeybek halk oyunlarının deney grubunun gözler açık ve kapalı koşulda denge indekslerini ve LOS testi tamamlama sürelerini azalttığı ve dinamik dengelerini geliştirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the Aegean region's folk work zeybek the impact on the balance of power is to reveal. The study was held that the educational sciences faculty of Selçuk University department of studying at the school teacher 20 female students to experimental group; folk dance experience before, and without regular exercise habits to control group 20 women by creating with a total of 40 participants . Experimental and control groups, age, height, pre-test and post-test body weight, average body weight, respectively; 19,45±0,95 and 20,15±1,04 year; 163,75±5,64 and 163,95±7,25 cm; 57,20±6,10 and 57,30±11,78 kg; 57,35±6,19 and 57,60±11,77 kg. The balance performance measurement of subjects were used BİODEX BALANCE SYSTEM. The measurements were taken twice as before and after public game of the Zeybek being applied three times in a week and per week of 8.Package programme SPSS for Windows 16.0 was used in the evaluation of data statistically.SPSS 16 package evaluation program using data were statistically. Independent-samples T test or Mann-Whitney U test was used in the comparison of experimental and control groups. Pre-test and post-test comparison of the differences between the avarage for the dependent samle Paired-Samples T test or Wilcoxon test was used. Result were evaluated at the level of expressiveness, 0,05.After the study; While eyes open, Applied folk dances; after the experimental group DI and A / P to be significant differences in THE scores are being observed (p0.05). the control group, Dİ,A / P and M / L was not significant difference between scores (p> 0.05). While eyes off ,experimental group, DI, A / P and M / L is being observed differences in scores significantly (p 0,05). The experimental group pre-test and final test of the LOS between the average duration of the significant differences are seen (p = 0.002); control group pre-test and final test between values was determined not differ significantly (p >0.05).In conclusion, applied for a period of 8 weeks of the Aegean region of folk dance Zeybek eyes open and closed conditions of the experimental group and the balance index of decreased LOS test completion time and developed their dynamic balance have been observed.