Türkiye ve Azerbaycan futbol liglerinde mücadele eden U15 U16 U17 takım futbolcularının aerobik güç performansının karşılaştırılması
The teams of Turkey and Azerbaijan football leagues U15 U16 U17 classification according for aorebical power
- Tez No: 260569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SERDAR BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Aerobik Güç, Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Seviye 1 Testi, Football, Aerobic Power, Yo-Yo İntermittent Recovery Test Level 1
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalışmanın amacı: Türkiye ve Azerbaycan futbol liglerinde mücadele eden U15 U16 U17 takım futbolcularının aerobik güç performansının karşılaştırılmasıdırAraştırma, Türkiye ve Azerbaycan liglerinde mücadele eden U15 U16 U17 takımlarında futbol oynayan toplam 504 futbolcu üzerinde yapılmıştır. Çalışmada deneklerin boy uzunlukları, vücut ağırlıkları, maksimal kalp atım hızları, beden kitle indeksleri belirlenerek; yo-yo aralıklı toparlanma seviye 1 testi uygulanarak aerobik güçleri tespit edilmiştir.Araştırmada, deneklerden elde edilen tüm değişkenlerin minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir. Ölçümü alınan değişkenlerin yaşa ve mevkilerine göre istatistiksel olarak farklılaşıp farklılaşmadığı, normal dağılım ve varyansların homojenliği incelendikten sonra, iki grup arasında farklılık olup olmadığı bağımsız gruplarda Student T Test veya Mann-Whitney U Test ile ikiden fazla grup arasındaki farklılıklar ise One-Way Anova yada Kruskal Wallis testleri ile analiz edilmiştir.Araştırmada, 15 ve 16 yaş grubu Türk ve Azeri futbolcuların maksimum oksijen tüketim değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilirken (p< 0,05). 17 yaş futbolcularda gruplar arasında anlamlı fark tespit edilememiştir (p>0,05). Türk ve Azeri futbolcularının maksimal oksijen tüketim değerleri oynadıkları mevkilere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p0,05).Sonuç olarak; Türk ve Azeri genç futbolcuların maksimum aerobik kapasiteleri arasında yaş grupları arasında önemli farklılıklar olmasına rağmen futbolcuların oynadıkları mevkilere göre kaleciler haricindeki diğer pozisyonlarda önemli farklılıklar olmadığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to reveal the aerobic force comparison of the footballers who plays for the U15 U16 U17 teams of Turkish and Azerbaijani leagues.This study was conducted on 504 footballers who plays for the U15,U16,U17 teams of Turkish and Azerbaijani leagues. In the study, defining the weight, height, the maximal heart beating number indexes of experimentals the aerobic force has been defined by applying yo-yo ıntermitten recovery test level 1.In the study minimum, maximum, average and the standart deviation value variables which were obtained from the experimentals have been presented. The variables which were sized in regards of whether they differ statistical up to their ages and play positions, and after the normal distribution and homogenities of the variables having been examined, whether there is a difference among the two groups have been analysed in independent groups by Student T Test or Mann Whitney and the differences among more than two groups have been analysed by One-Way Anova or Kruskal Wallis testsIn the study, while a significant difference has been observed among the 15 and 16 years groups (p< 0,05). In the maximum oxygen breathing number , not any significant differece has been observed among the 17 years old groups (p>0,05). A significant difference has been observed among the oxygen consumption of Turkish and the Azerbaijani players up to their playing positions (p0,05).As a conclusion; while there not a remarkable difference in maximum oxygen consumption among defensive, mid-field and offensive players of Turkish and Azerbaijani leagues has been found, there a remarkable difference has been observed among the goal keepers? oxygen consumption values.