Atın kuyruk kasları üzerinde makroanatomik araştırmalar
Atin kuyruk kaslari üzerinde makroanatomik araştirmalar
- Tez No: 260570
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMDUH GEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kaudal vertebra, Kuyruk, Kuyruk kasları, Sacrum, Caudal vertebra, Horse, Sacrum, Tail, Tail muscles
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma ile, atların denge ve yürümesinde önemli bir yere sahip olan kuyruklarının hareketlerini sağlayan kasların makroanatomik düzeyde incelenmesi hedef alınmış olup, atların hareket sistemine ait kuyruk kasları üzerindeki bilgilere bir yenisini eklemek amaçlanmıştır. İncelenen kaslar şunlardır;Musculus coccygeusBaşlangıcı pelvis'ten, ligamentum sacrotuberale latum'un altından ve spina ischiadica'dandır. Sonlanma yeri sacrum'un son vertebra'sı ve ilk üç caudal vertebrae'dır.Musculus sacrococcygeus ventralis medialisÜçüncü ve dördüncü sacral omurların foramen intervertebrale'sinden başlangıç alan bu kas, kuyruk boyunca uzanır ve kuyruğun son bölümünün alt yüzünde sonlanır.Musculus sacrococcygeus ventralis lateralisBu kas ikinci ve üçüncü vertebra sacrales'in ventral yüzünden başlangıç almaktadır. Kuyruğun son bölümünün alt yüzünde ise sonlanmaktadır.Musculus sacrococcygeus dorsalis medialis,Son 3-4 sacrum omurunun processus spinosus'ları ve ilk kuyruk omurunun processus spinosus'undan başlangıç alıp kuyruk omurlarının dorsal yüzünde sonlanmaktadır.Musculus sacrococcygeus dorsalis lateralisSacral ve caudal vertebra'nın processus transversus'larından ve sacral omurların processus spinosus'larından başlangıç alır. Kuyruğun orta ve son omurlarında sonlanır.Musculi intertransversarii caudaeBirinci ve üçüncü caudal vertebradan başlangıç alır, caudal vertebra'nın processus transversus'larında insertio olurlar.
Özet (Çeviri)
In this study, at the balance and walking have an important place in the queue that allows the movement of muscles, macroanatomical level analysis was being purposed and at the tail muscles on the imformation of motion system is intended to add a new one.Muscles are examined;Musculus coccygeusOrigin is the pelvic surface of the ligamentum sacrotuberale latum near the spina ischiadica. Insertion is the first three caudal vertebrae and the last vertebra of the sacrum.Musculus sacrococcygeus ventralis medialisOrigin is third and fourth foramen intervertebrale of sacrales vertebra. Insertion is into the ventral surface of caudal vertebrae.Musculus sacrococcygeus ventralis lateralisOrigin is ventral surface of second and third vertebra sacrales. Insertion is into the ventral surface of the last caudal vertebrae.Musculus sacrococcygeus dorsalis medialisOrigin is processus spinosus of the last three sacral spines and processus spinosus of first caudal vertebrae. Insertion is the dorsal surface of the caudal vertebrae.Musculus sacrococcygeus dorsalis lateralisOrigin is processus transversus of the sacral and caudal vertebrae and processus spinosus of the sacral spines. Insertion is the lateral surface of the caudal vertebrae and ends middle and last caudal vertebrae.Musculi intertransversarii caudaeOrigin is first and third caudal vertebrae. Insertion is processus transversus of the caudal vertebrae.