Farklı maloklüzyon gruplarında ortodontik tedavi ihtiyacının belirlenmesi
Determination of orthodontic treatment need in different malocclusion groups
- Tez No: 260596
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodontik tedavi ihtiyacı, algılanan tedavi ihtiyacı, iskeletsel maloklüzyon, Orthodontic treatment need, self-perceived treatment need, skeletal malocclusion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi için başvuran hastaların objektif tedavi ihtiyaçları ile algıladıkları tedavi ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçların çeşitli değişkenlere (cinsiyet, yaş, sosyoekonomik durum ve ön-arka yöndeki iskeletsel maloklüzyon) göre incelenmesidir.Çalışmamızın materyalini, 262 hastaya ve bu hastaların ebeveynlerine uygulanan anketler ile hastaların ortodontik modellerinden elde edilen ortodontik indeks ölçümleri oluşturmaktadır. Hastaların 87'si iskeletsel Sınıf I, 86'sı iskeletsel Sınıf II, 89'u ise iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahiptir. Prepubertal dönemde olan 86 hastanın kronolojik yaş ortalaması 10,49 , pubertal dönemde olan 88 hastanın kronolojik yaş ortalaması 13,23 , postpubertal dönemde olan 88 hastanın yaş ortalaması ise 16,31'dir.İstatiksel analizler sonucunda ön-arka yöndeki iskeletsel maloklüzyona göre oluşturulan gruplarda objektif ve sübjektif yöntemlerle tedavi ihtiyacı değerlendirmesinde önemli farklılıklar olduğu görülmüştür. Aynı zamanda hastaların ve ebeveynlerinin sübjektif düşüncelerinin birbirleri ile benzer olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak ortodontik tedavi arayışında olan hastalarda mevcut olan maloklüzyonların ortodontik indekslerle değerlendirilmesinin ve tedavi ihtiyaçları hakkında hastaların ve ebeveynlerinin düşüncelerinin dikkate alınmasının daha verimli olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine normative treatment need and self-perceived treatment need of the patients who seek orthodontic treatment and to evaluate these needs according to several variables (sex, age, socioeconomic status and anterior-posterior skeletal malocclusion).The material of our study consists of the questionnaires taken from 262 patients and their parents and orthodontic index measurements obtained from orthodontic casts of the patients. Of the patients, 87 have skeletal Class I malocclusion, 86 have skeletal Class II malocclusion and 89 have skeletal Class III malocclusion. The mean of the chronological ages of 86 pre-pubertal subjects was 10.49 years-old, 88 pubertal subjects was 13.23 years-old and 88 post-pubertal subjects was 16.31 years-old.It has been found out through the statistical analyses that in the groups created according to anterior-posterior skeletal malocclusion, significant differences were found in determining treatment need with objective and subjective methods. It has also been determined that subjective opinions of patients and their patents were similar.As a result, it can be said that it will be more useful to evaluate the malocclusion of the patients, who seek orthodontic treatment, using orthodontic indices and to consider opinions of the patients and their parents about self-perceived treatment need.