Supraklavikular brakiyal pleksus bloğunda Levobupivakain'e eklenen Fentanil'in farklı dozlarının peroperatif ve postoperatif analjezi üzerine etkileri
The effects of different doses of Fentanyl added to Levobupivacain on peroperatif and postoperative analgesia at supraclavicular brachial plexus blockade
  1. Tez No: 272048
  2. Yazar: ÖZKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ T. ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Levobupivacain, Postoperative analgesia, Supraclavicular brachial plexus blockade, Fentanyl
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Periferik sinir situmilatörü yardımıyla % 0,5 levobupivakain ve buna eklenen farklı (0,5 mcg/kg ve 1 mcg/kg) dozlardaki fentanil ile yapılan supraklavikular brakial pleksus bloğu ile ameliyat süresince hastanın ağrı kontrolü, blok uygulandıktan sonra operasyona başlama zamanında azalma ve ameliyat sonrası ağrı duymadığı toplam sürede artış olması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bakanlık Etik Kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra, arteriyo-venöz fistül (A-V) açılacak üroloji hastaları, debritman veya flep uygulanacak plastik ve rekonstriktif cerrahi hastaları ile üst ekstremite cerrahisi uygulanacak ortopedi hastaları çalışma kapsamına alınarak, toplam 60 hastaya supraklavikular brakiyal pleksus bloğu uygulandı.Hastalar rastgele üç gruba ayrılarak; Grup I'de 40 ml volüm içinde % 0,5'lik levobupivakain kullanıldı. Grup II'de aynı doz ve volümdeki levobupivakaine 0,5 mcg/kg fentanil ve Grup III'de ise 1mcg/kg fentanil eklendi. Blok supraklavikuler teknik ile periferik sinir stimülatörü yönlendiriciliğinde uygulandı. Uygulamanın başlamasını takiben cerrahi başlama süresi, sedasyon ve analjezi düzeyleri Vizüel Analog Skala ve Verbal Rating Scala ile değerlendirildi ve kaydedildi. Hemodinamik parametreler blok öncesi ve blok sonrası 5., 10., 15., 30., 45., 60., 90. ve 120. dakikalarda ölçümleri yapılarak kaydedildi. Operasyon esnasında ve postoperatif derlenme odasında hastalarda; bulantı, kusma, kaşıntı, solunum depresyonu ve horner sendromu gelişip gelişmediği izlendi. Bulantı ve kusması olan hastalarda 4 mg Ondansetron IV (intravenöz) yapılması planlandı. Hastaların ağrı başlama süreleri postoperatif ikinci gün ziyaret edildiklerinde veya telefon ile kendilerine sorularak öğrenildi ve kaydedildi. Ağrıları başladığında IV tramadol HCl kullanmaları önerildi. Veriler istatistiksel olarak one way ANOVA ve ki-kare testiyle değerlendirildi, p< 0,05 değerleri anlamlı kabul edildi.Bulgular: Grupların demografik verileri ve hemodinamik parametrelerinin benzer olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı belirlendi. Cerrahi başlama süresi Grup I'de 32,8 ± 9,3, Grup II'de 21,1 ± 8,5 ve Grup III'de ise 17,1 ± 2,8 dakika olup istatistiksel olarak üç grup arasında anlamlı fark saptanırken (p0,05). Peroperatif ve postoperatif dönemde her üç grupta da Vizüel Analog Skala ve Verbal Rating Scala ve sedasyon değerleri arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmadı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aimed to investigate the effects of different doses of fentanyl added to levobupivacain on postoperative analgesia at supraclavicular brachial plexus blockade.Material and method: After the approval of faculty ethic committee and a writen informed consent taken from the patients, orthopedia patients who are going under upper extremity surgery, plastik and rekonstriktif surgery and urology patients who are going under arteriovenous fistula surgery were taken in to the study and supraclavicular brachial plexus blockade was applied to the totaly 60 patients.Patients randomly divided into three groups. To group I patients 0.5% levobupivacain in 40 ml volume was applied. 0.5 mcg/kg fentanyl in the group II, and 1 mcg/kg fentanyl in the group III was added to the same doses and volumes of levobupivacain. Blockade was applied with supraclavicular technique by the (help) router of a peripheral nerve stimulator. After the application of technique, surgery starting time, sedation and analgesia levels, preoperative, perioperative and postoperative hemodynamic parameters were recorded at specified intervals as before the block and after the block of 5, 10, 15, 30, 45, 60, 90 and 120th minutes. The patients are observed during the operation and at the postoperative recovery room for the development of nausea and vomitting, itch, breathing depression, pain and horner syndrome. We planned to give 4 mg Ondansetron i.v. to the patients with nausea and vomitting. Postoperative second day we visited and asked the patients when their pain has started. We suggested them to take orally tramadol HCl if the pain begins. At the 48th hour, pain starting time is asked and recorded. Datas were evaluated statistically by one way ANOVA and chi square test, p0.05). Statistically there was no significant difference between VAS, VRS and sedation values for both three groups during peroperative and postoperative periods (p>0.05). Postoperative pain starting (administration) times were 9.7 ± 1.7 hours in group I, 10.5 ± 1.7 hours in group II, and 12.4 ± 1.6 hours in group III. Statistically significant difference between group I and group II-groupIII (p0.05).In our study we observed that surgery starting time was earlier group II and group III than group I (p0.05).Conclusion: Consequently we found that; at supraclavicular brachial plexus blockade, with an addition of fentanyl 0.5 mcg/kg and fentanyl 1 mcg/kg to 0.5% levobupivacain can obtain earlier surgery starting time and in group III of especial longer postoperative analgesia duration. However there was no difference between doses of fentanyl 0.5 mcg/kg and fentanyl 1 mcg/kg for surgery starting time.