Supraklavikular brakiyal pleksus bloğunda levobupivacaine eklenen tramadol hidroklorür'ün farklı dozlarının postoperatif analjezi üzerine etkileri
The effects of different doses of tramadol hcl added to levobupivacain on postoperative analgesia at supraclavicular brachial plexus blockade
  1. Tez No: 236447
  2. Yazar: FARUK KURTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, Postoperatif analjezi, Supraklavikuler brakiyal pleksus bloğu, Tramadol HCI, Levobupivacain, Postoperative analgesia, Supraclavicular brachial plexus blockade, Tramadol HCl
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda supraklavikuler brakiyal pleksus bloğunda levobupivakaine eklenen tramadol hidroklorür (HCl)'ün farklı dozlarının, postoperatif analjezi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Fakültemiz Etik Kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra, arteriyo-venöz fistül (A-V) açılacak üroloji hastaları ile üst ekstremite cerrahisi uygulanacak ortopedi hastaları çalışma kapsamına alınarak, toplam 60 hastaya supraklavikuler brakiyal pleksus bloğu uygulandı.Hastalar rastgele üç gruba ayrılarak; Grup I'de 40 ml volüm içinde % 0.5'lik levobupivakain kullanıldı. Grup II'de aynı doz ve volümdeki levobupivakaine 0,5 mg/kg tramadol HCl ve Grup III'de ise 1 mg/kg tramadol HCl eklendi. Blok supraklavikuler teknik ile periferik sinir stimülatörü yönlendiriciliğinde uygulandı. Uygulamanın başlamasını takiben cerrahi başlama süresi, sedasyon ve analjezi düzeyleri Vizüel Analog Skala ve Verbal Rating Scala (VAS, VRS) ile değerlendirilerek, hemodinamik parametreler blok öncesi ve blok sonrası 5.,10., 15., 30., 45., 60., 90., 120. dakikalarda ölçümleri yapılarak kaydedildi. Operasyon esnasında ve postoperatif derlenme odasında hastalarda; bulantı, kusma, kaşıntı, solunum depresyonu, ağrı ve horner sendromu gelişip gelişmediği izlendi. Bulantı ve kusması olan hastalarda 4 mg Ondansetron IV (intravenöz) yapılması planlandı. Hastaların ağrı başlama süreleri postoperatif ikinci gün ziyaret edildiklerinde sorularak öğrenildi ve kaydedildi. Ağrıları başladığında oral tramadol HCl kullanmaları önerildi. Postoperatif 48. saatte hastaların ağrılarının ne zaman başladığı sorularak kaydedildi.Bulgular: Grupların demografik verileri ve hemodinamik parametrelerinin benzer olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı belirlendi. Cerrahi başlama süresi Grup I'de 30.5 ± 4.1, Grup II'de 20.5 ± 2.2 ve Grup III'de ise 17.4 ± 2.6 dakika olup istatistiksel olarak üç grup arasında anlamlı fark saptanırken (p < 0.05), Grup II ile Grup III arasında ise istatistiksel olarak bir fark bulunmadı (p > 0.05). Peroperatif ve postoperatif dönemde her üç grupta da VAS, VRS ve sedasyon değerleri arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmadı (p > 0.05). Postoperatif ağrı başlama süreleri; Grup I'de 8.7 ± 1.4, Grup II'de 12.2 ± 0.5 ve Grup III'de 16.3 ± 2.1 saat olup istatistiksel olarak Grup I ile Grup II ve Grup III arasında anlamlı farklılık bulunurken (p < 0.05), Grup II ile Grup III arasında ise istatistiksel olarak bir fark saptanmadı (p > 0.05).Çalışmamızda Grup II ve Grup III' ün Grup I'e göre cerrahi başlama süresinin daha kısa ve postoperatif analjezi süresinin de daha uzun olduğu saptandı (p < 0.05). Grup II ve grup III arasında ise cerrahi başlama ve postoperatif analjezi süreleri açısından bir farkın olmadığı belirlendi (p > 0.05).Sonuç: Supraklavikuler brakiyal pleksus bloklarında % 0.5 levobupivacaine eklenen tramadol HCl 0.5 mg/kg ve tramadol HCl 1mg/kg ile daha erken cerrahi başlama süresi ve daha uzun postoperatif analjezi sağlanabildiğini, ancak tramadol HCl 0.5 mg/kg ve 1mg/kg dozları arasında cerrahi başlama ve postoperatif analjezi süreleri arasında bir farklılık olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aimed to research the effects of different doses of tramadol HCI added to levobupivacain on postoperative analgesia at supraclavicular brachial plexus blockade.Equipments and method: After the approval of faculty ethic committee and a writen informed consent taken from the patients, orthopedia patients who are going under upper extremity surgery and urology patients who are going under arteriovenous fistula surgery were taken in to the study and supraclavicular brachial plexus blockade was applied to the totaly 60 patients.Patients randomly divided into three groups.To group I patients %0,5 levobupivacain in 40 ml volume was applied. 0,5mg/kg tramadol HCl in the group II, and 1mg/kg tramadol HCl in the group III was added to the same doses and volumes of levobupivacain. Blockade was applied with supraclavicular technique by the (help) router of a peripheral nerve stimulator. After the application of technique, surgery starting time, sedation and analgesia levels (VAS,VRS) , preoperative,perioperative and postoperative hemodynamic parameters were recorded on (at) specified (determined) intervals as before the block and after the block 5,10,15,30,45,60,90,120th minutes .The patients are observed during the operation and at the postoperative recovery room for the development of nausea and vomitting,itch,breathing depression,pain and horner syndrome.We planned to give 4 mg Ondansetron i.v. to the patients with nausea and vomitting. Postoperative second day we visited and asked the patients when their pain has started. We suggested them to take orally tramadol HCl if the pain begins.At the 48th hour,pain starting time is asked and recorded. Datas were evaluated statistically by one way ANOVA and chi square test ,p0,05).Statistically there was no significant difference between VAS,VRS and sedation values for both three groups during peroperative and postoperative periods. (p>0,05).Postoperative pain starting (administration) times were 8.7+/-1.4 hours in group I,12.2+/-0.5 hours in group II,and 16.3+/-2.1 hours in group III.Statistically significant difference between group I and group II-groupIII (p0,05).In our study we observed that surgery starting time was earlier and postoperative analgesia duration was longer in group II and group III than group I(p0,05).Result: Consequently we found that;at supraclavicular brachial plexus blockade,with an addition of tramadol HCI 0,5 mg/kg and tramadol HCI 1 mg/kg to %0,5 levobupivacain can obtain earlier surgery starting time and longer postoperative analgesia duration.However there was no difference between doses of tramadol HCI 0,5 mg/kg and tramadol 1 mg/kg for surgery starting time and postoperative analgesia duration