Tunçbilek ve soma maden kömürü sahalarında çalışan işcilerde iş kazaları ve meslek hastalıkları görülme sıklığı ve ilişkili etmenler
Occupational accident and occupational disease frequencies in coal mines and related factors
  1. Tez No: 260718
  2. Yazar: CEVDET MALKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA N. İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Maden Kömürü, İş Kazası, İş Güvenliği, İş Sağlığı, Meslek Hastalığı, Coal, Occupational Accident, Occupational Safety, Occupational Health, Occupational Disease
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, Tunçbilek ve Soma yeraltı ve yerüstü kömür madeninde çalışan işçilerde iş kazaları ve meslek hastalıkları görülme sıklığı ve ilişkili etmenleri belirlemektir. Araştırmaya katılanların %95.4'ü son bir yılda iş kazası geçirmediğini beyan etmiştir.Vardiya usulü çalışanların % 5.3'ü, işe başlarken iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alanların % 4.9'u, unvan değişikliği olduğu zaman eğitim alanların % 4.4'ü, işveren tarafından iş ile ilgili eğitim verilenlerin % 4.3'ü, kişisel koruyucu donanım kullananların % 5.1'i, makine koruyucusu bulunanların % 6.1'i, iş kazası riski için eğitim alanların % 4.5'i iş kazası geçirmiştir. Bu iş koşulları ile iş kazası geçirme arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır.Araştırmaya katılanların % 90.8'i son bir yılda meslek hastalığı tanısı almadığını beyan etmiştir. Vardiya usulü çalışanların %9.3'ü, işe başlarken iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alanların %7.8'i, unvan değişikliği olduğu zaman eğitim alanların %11.8'i, işveren tarafından iş ile ilgili eğitim verilenlerin %7.5'i, kişisel koruyucu donanım kullananların %7.2'si, makine koruyucusu bulunanların %8.0'i, iş kazası riski için eğitim alanların %6.9'u meslek hastalığı tanısı almıştır ve bu iş koşulları ile meslek hastalığı tanısı alma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the frequency of occupational accidents and vocational diseases occurred in Tunçbilek and Soma open pit and underground mines and related factors. 95.4% of the informant has declared that they did not have any occupational accident in the last one year.It has been determined that 5.3% of shift workers, 4.9% of workers who received occupational health and safety training when they are employed, 4.4% of workers who received training when their job title changed, 4.3% of workers who received job training, 5.1% of workers who use personal protective equipment, 6.1% of workers who have machine protector and 4.5% of workers who received occupational accident risk training had an occupational accident. There is not a statistically significant difference between the job conditions and having an occupational accident .90.8% of the informant has declared that they have not received any occupational health diagnosis in the last one year. It has been determined that 9.3% of shift workers, 7.8% of workers who received occupational health and safety training when they are employed, 11.8% of workers who received training when their job title changed, 7.5% of workers who received job training, 7.2% of workers who use personal protective equipment, 8.0% of workers who have machine protector and 6.9% of workers who received occupational accident risk training had received health diagnosis. There is not a statistically significant difference between the job conditions and receiving an occupational health diagnosis .