İç hastalıkları yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hasta iletişiminde yaşadıkları güçlüklerin saptanması
Identification of patient communication difficulties for nurses who work in intensive care unit of internal medicine
  1. Tez No: 260728
  2. Yazar: BURCU BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BOSTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İç hastalıkları, yoğun bakım, yoğun bakım hemşireliği, İletişim, iletişim güçlükleri, Internal medicine, intensive care, intensive care nursing, communication, communication difficulties
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma; iç hastalıkları yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hasta iletişiminde yaşadıkları güçlüklerin saptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemine Ankara belediye sınırları içerisinde yer alan dokuz devlet ve üniversite hastanesinin iç hastalıkları yoğun bakım ünitelerinde çalışan 164 hemşire alınmıştır. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanan veri toplama formu kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama formunda, hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine, hasta iletişiminde güçlük yaşama durumlarına ve yaşadıkları iletişim güçlüklerine yönelik çözüm önerilerine ilişkin sorular yer almaktadır. Elde edilen veriler yüzdelik sayılar ve ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada iç hastalıkları yoğun bakımda çalışan hemşirelerin %47' sinin sözel iletişimde güçlük yaşadıkları, %43,9'unun ise kısmen güçlük yaşadıkları belirlenmiştir. İletişim güçlüğü yaşadığını belirten hemşireler; %84.8'i kendilerinden, %92.1'i hastanın durumundan, % 56.7'si yoğun bakım ortamının fiziksel özelliklerinden, %58.6'sı hasta yakınından kaynaklı nedenlerle iletişim güçlüğü yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda; yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin, yoğun bakım hemşireliği sertifika programına katılımının sağlanması, bireylerin çalışmaya başlayacakları kurum içinde istihdamları sırasında isteklerinin göz önünde bulundurulması, yoğun bakım ünitelerinde hasta/hemşire oranının, sağlık bakanlığının belirlediği, yoğun bakım standartlarına uygun planlanması, İç hastalıkları yoğun bakım hemşirelerinin iletişimde güçlük yaşadıkları kaynaklara yönelik hizmet içi eğitim planlaması ve motivasyonlarını artırmaya yönelik kurumsal faaliyetlerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study; was carried out as descriptive purpose in identification of patient communication difficulties for nurses who work in Intensive Care Units of Internal Medicine. The sampling methods were applied over 164 nurses who work in Intensive Care Units of Internal Medicine of 9 State and University Hospitals located in Ankara municipal boundaries. The data, prepared in utilizing literature by the researcher was collected using data collection form. Data collection form includes descriptive characteristics of nurses, situations of difficulties faced in patient communication and questions related to solution for the communication difficulties experienced. The numbers and percentage obtained data were analyzed using chi-square test. The study determined that 47% of internal medicine intensive care nurses? are having difficulties in verbal communication and 43,9% of them are having difficulties in partly. The study showed that 47% of intensive care nurses? of internal medicine live difficulties in verbal communication and while 43,9% of them are living difficulties in partly. The nurses whose are experiencing communication difficulties have stated that the reasons of communication difficulties were originated from 84,8% `s of themselves, 92,1% of the status of the patient, 56,7% of the physical properties of intensive care environment, and 58,6% `s derived from patients? relatives. According to study results; ensuring the nurses who are working in intensive care units to participate `the intensive care nursing certification program?, considering the desires during the employment of individuals within the organisation, ratio of patient / nurse in the intensive care unit, appropriate planning of standards of intensive care determined by the Ministry of Health, applying of in-service training plans related to the sources of communication difficulties experienced by the intensive care nurses of internal medicine, applying corporate activities in order to stimulate their motivations are especially recommended.