Beden eğitimi öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyleri (Ankara ili uygulaması)
Burnout levels of physical education teachers (İmplementation of Ankara)
  1. Tez No: 260849
  2. Yazar: MEHMET TUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi öğretmeni, tükenmişlik, duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarı, Physical education teacher (PE Teacher), burnout, emotional exhaustion, personal accomplishment, depersonalization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara ili (merkez) ve ilçelerinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin tükenmişlik düzeylerini belirleyerek bazı demografik değişkenler açısından tükenmişlik düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir.Araştırmanın evrenini 2009?2010 eğitim-öğretim yılında Ankara ili (merkez) ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim okullarında görev yapan 1174 beden eğitimi öğretmenleri oluşurmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise, Ankara ili (merkez) ve ilçelerinde görev yapan ve tesadüfi örneklem yöntemiyle ulaşılan toplam 430 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu ve Maslach Tükenmişlik Envanteri-Eğitimci Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, yapılan normallik sınamasına göre ikili küme karşılaştırmaları için bağımsız grup t testi, üç veya daha fazla küme karşılaştırmaları için tek yönlü varyans analizi; tek yönlü varyans analiz sonucu anlamlı bulunan farklılıkların kaynağını belirlemek üzere, varyansların homojen olmasından dolayı Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Yapılan analizler sonucunda araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin tükenmişliği düşük düzeyde yaşadıkları belirlenmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyinin duygusal tükenme alt boyutunda cinsiyet, görev yeri, mesleki seminer veya hizmet içi eğitime katılma, öğretmenlik mesleğinin gelirini yeterli bulma ve öğretmenlerin iş değişikliği yapmayı düşünmeleri; duyarsızlaşma alt boyutunda beden eğitimi ders saatinin yeterliliği ve öğretmenlerin iş değişikliği yapmayı düşünmeleri; kişisel başarı alt boyutunda kıdem ve öğretmenlik mesleğinin gelirini yeterli bulma değişkenlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the exhaustion level of physical education teachers (PE Teachers) assigned in Ankara region and to determine whether or not a difference occurs on their exhaustion level in terms of some demographics variants.1174 PE teachers, who serve in the 2009-2010 years at the primary and secondary schools under the Ministry of National Education assigned in Ankara region, constitute the research process. In addition, 430 PE teachers assigned in Ankara region who have been contacted by `random sampling method? constitute the sampling group of the research.In order to collect the data, `Personal Information Form? and `Maslach Exhaustion Inventory-Educator Form? have been used. In analyzing the data; the test of independent group t for the comparison of two groups in terms of test of normalcy, one way variant analysis for the comparisons of three or more groups; due to homogeneity of variants, Tukey HSD multiple comparison test have been used in order to determine the source variations found meaningful of the one way variant analysis. Significance level is acknowledged as 0.05 in the research.After analyses, exhaustion level of participated PE teachers has been found adequate in the research process. Differences have been found under the subsection of emotional exhaustion of PE teachers in terms of gender, duty station, career seminar or participation in service training, considering the salaries are adequate and thinking of changing the title, adequacy of working hours on physical education under the level of desensitization and thinking of changing the title, under the individual achievement subsection, finding the teachers? salaries and seniorities are adequate.