Bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşire ve doktorların hasta güvenliği hakkındaki bilgileri ve tıbbi hataların bildirilmesi hakkındaki görüşleri
Nurses? and doctors? knowledge about patient safety and opinion about error reporting in an education and research hospital
- Tez No: 260850
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN ÖZHAN ELBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği, Hataların Bildirilmesi, Kaliteli Bakım, Hemşire, Doktor, Patient safety, Error reporting, Quality care, Nurse, Doctor
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşire ve doktorların hasta güvenliği hakkındaki bilgilerini ve tıbbi hataların bildirilmesi hakkındaki görüşlerini belirlemek amacı ile kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Ortopedi ve Travmatoloji kliniklerinde çalışan hemşire ve doktorlara yapılmıştır. Araştırmaya 78 hemşire ve 64 doktor katılmıştır.Veriler uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Anket formu; demografik bilgi formu, vak'alar ile hasta güvenliği ve hataların bildirilmesi olarak üç bölümden oluşmaktadır. Vak'alar ile hasta güvenliği bölümünde hemşire ve doktorlara 4 adet vak'a verilerek konu ile ilgili sorular sorulmuştur. Hataların bildirilmesi bölümünde ise hemşire ve doktorlara 16 adet konu ile ilgili cümle sunularak; tamamen katılıyorum, katılıyorum, kararsızım, katılmıyorum ve tamamen katılmıyorum şeklinde derecelendirmeleri istenmiştir.Verilerin kodlanma ve değerlendirme işlemleri araştırmacı tarafından SPSS 15.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzdelik değerler kullanılmış, değerlendirilmesinde bağımsız örneklem iki-yönlü varyans-analizi ve ki-kare önemlilik testleri kullanılmıştır.Araştırmada, hemşire ve doktorlar hasta güvenliği konularının farkındadırlar. Aynı zamanda hatalara neden olan hasta kaynaklı ve ekip kaynaklı hata faktörlerini belirleyebilmekte ve hatanın önlenmesi için yapılması gerekenleri bilmektedirler. Oluşan hataları bildireceklerini, hataların önlenmesi için bildirilmesi gerektiğini düşündükleri tespit edilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this cross-sectional and descriptive study was to determine nurses? and doctors? knowledge about patient safety and opinion about error reporting in an education and research hospital.This study was conducted in these clinics of GATA education and research hospital; anaesthesiolojy and reanimation, brain and neurosurgery, gynecology and obstetrics, orthopaedics and traumatology. The sample was consisted of 78 nurses and 64 doctors.Data gathered by using a questionnaire form prepared by the researcher and develeoped by the opinions of specialist. The questionnaire consisted of three parts; demographic information form, patient safety with cases and error reporting. In patient safety with cases part, four cases introduced to participants and asked about them. In error reporting part, 16 sentences introduced to participants. They were wanted to degree them from agree to don?t agree.The analysis of the data were done by using SPSS 15.0 software. For evaluation, frequence, percentage were used, chi-square and general-linear-model-univariate tests were done.In this research, nurses and doctors were aware of patient safety, and knew what are the patient and team factors. Also they knew what to do to prevent errors. They say that; they would report errors to prevent them to occur again.Recommandations were made according to the results of the study.