Ehrlich asit tümörü implante edilen deneklerde oksidan stresin incelenmesi
Examination of oxidant stress on ehrlich ascites carcinoma implanted subjects
  1. Tez No: 260862
  2. Yazar: İLKNUR KARAYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN BABÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin C, vitamin E, serbest radikaller, antioksidanlar, oksidatif stres, Vitamin C, vitamin E, free radicals, antioxidants, oxidative stres
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Ehrlich Asit Tümörü (EAT) oluşturulmuş farelerin karaciğer dokularında vitamin C ve E' nin, koruma ve/veya tedavi amaçlı etkileri araştırıldı. Değişikliklerin saptanması için karaciğer dokusundaki malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve süperoksit dismutaz (SOD) düzeyleri incelendi.Çalışma da 36 adet 2,5-3 aylık Swiss Albino erkek fareler kullanıldı. Denekler 4 gruba ayrıldı ve gruplara aşağıdaki uygulamalar 10 gün süre ile İP olarak yapıldı: 1. grup; tümörlü kontrol (SF), 2. grup; tümörlü vitamin C (200 mg/kg/gün), 3. grup; tümörlü vitamin E (40mg/kg/gün), 4. grup; tümörlü vitamin C ve E (200 mg/kg/gün C vitamini ve 40mg/kg/gün E vitamini) grubu.Deneklerin ortalama % vücut ağırlığı değişiklikleri hesaplandı ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı, fark anlamsız bulundu (P>0.05). Deneklerin ortalama tümör dokusu ağırlığı ve karaciğer ağırlıkları yapılan gruplar arası karşılaştırmalarda önemsiz bulundu (P>0.05).Üç farklı tedavi grubunun karaciğer MDA düzeylerinin kontrollerle kıyasla düşük olduğu görüldü (p0.05).Sonuç olarak çalışmamızda ?-tokoferol ve AA tedavisi uygulanan EAT' li deneklerin karaciğerlerinde ROS ürünü MDA' nın azaldığı, GSH düzeylerinin arttığı, SOD düzeylerinin ise değişmediği görülmüştür. Bu vitaminlerin uygulanmasının tümör gelişiminde ROS artışına bağlı olarak hayati organlarda görülen etkilerin yanı sıra tümör hücrelerinin adesive ve invaziv davranışlarının da etkilenebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study we researcged the effects of vitamin C and vitamin E in Erlich Ascites Carcinoma implanted mouse liver tissues for both protection and treatement purposes. In order to determine changes in liver tissues of the mouses the levels of Malondialdehyde (MDA), Glutathione (GSH) and Super Oxide Dismutase (SOD) were analyzed.36 Swiss Albino male mouses (2.5-3 months old) were utilized in the study. Mouses are grouped randomly as follows: Group I: Control group tumor (SF) , Group II: Vitamin C tumor (200 mg/kg/day C vitamin), Group III: Vitamin E tumor (40mg/kg/day E vitamin), Group IV: Vitamin C and Vitamin E tumor (200 mg/kg/day C vitamin and 40mg/kg/day E vitamin). The applications were done as IP for 10 days.The average body weight % changes of the subjects were calculated and compared between each groups statistically, the differences were found insignificant (p>0.05). The average tumor and liver tissue weight of the subjects were found statistically insignificant (p>0.05).Liver MDA levels of three different treatment groups were lower than control group (p0.05).As a result we observed that MDA, the product of ROS, decreased and GSH increased significantly in Erlich Ascites Carcinoma implanted subjects that are cured with ?-tokoferol and AA. No statistically differences were found in terms of SOD levels. We think that he applications of vitamin C and vitamin E may effect the adhesive and invasive behaviour of tumors in addition to the effects seen in vital organs due to ROS increase in tumor development.