Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki sorunlarının araştırılması ve çözüm önerileri (Kırşehir ili örneği)
- Tez No: 260872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, beden eğitimi ve spor, beden eğitimi öğretmeni, Education, Physical education ve sport, Physical training teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu ara?tırma: Kır?ehir ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin, bran?ları ile ilgili konulardaki yakla?ımlarını öğrenmek, mesleki sorunlarını ara?tırmak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla hazırlanmı?tır. Ara?tırmada Kır?ehir ilinde görev yapmakta olan 60`ı erkek, 30`u bayan olmak üzere toplam 90 beden eğitimi öğretmeninin tamamı göz önüne alınmı? ve sonuçlar cinsiyet açısından değerlendirilerek erkek ve bayan öğretmenlerin mesleki yakla?ımları ve sorunları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı ara?tırılmı?tır. Verileri toplamak amacıyla iki bölümden olu?an bir anket hazırlanmı?tır. Birinci bölümde ki?isel bilgilere ve öğretmenlerin bran?ları ile ilgili konulardaki durum tespitini sağlamak amacıyla 21 temel önermeye yer verilmi?tir. ikinci bölümde ise öğretmenlerin mesleki yakla?ımları ve sorunlarını ara?tırmak amacı ile beden eğitimi ve spor ile ilgili (Beden Eğitimi Dersi, Müfredat, Ölçme Değerlendirme, Spor Saha ve Tesisleri, Spor Kolu, Sportif Faaliyetler ve Egzersiz, Okul Yönetimi, Veliler ve Öğrenciler vb.) 40 önerme yer almı?tır. Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki sorunları ile ilgili ankete verdikleri cevapların analiz edilmesinde frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( X ) ve standart sapma (ss) değerleri belirlenerek bulgular kısmı olu?turulmu?tur. Ayrıca beden eğitimi öğretmenlerinin sorunları ve bağımsız deği?kenler arasındaki ili?kinin belirlenmesinde Ki-kare testi analiz sonuçlarından yararlanılmı?tır.Yapılan çalı?ma sonucunda Kır?ehir`de görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinin durum tespiti gerçekle?tirilmi? olup, bran?ları ile ilgili yukarıdaki konularda sıkıntılarının ve sorunlarının mevcut olduğu görülmü? ve bu sorunların önemlilik sırası ortaya konulmu?tur. Ayrıca105önermelerin büyük çoğunluğunda erkek ve bayan öğretmenler arasında yakla?ım ve sorunlar itibariyle büyük benzerlikler olup cinsiyet açısından anlamlı bir fark (p= 0.05) tespit edilememi?tir.
Özet (Çeviri)
This reserch was peraperad to learn the approaches of physical education teachers in Kır?ehir to the subjest in tehir branehes, to find their problems and to offer solutions them. In this research, all the 90 physical education teachers, 60 of them are male and 30 of them are female, were considered and the result were evaluadet in accordance with their sexuality and it was investigadet that there wasn`t an important difference between the professional approaches and problems of male and female teachers. A questionaire consisting of two part, was prepared for getting information. In the first part, there was personal information and 21 basic proposals for learning the present ? position of teachers about subjects in their branehes. In the second part, there were 40 proposals about physical education and sports (Physical Education Lecture, Curcilum, Evaluation, School Management, Parents and Students etc.) for learning the profeesional approaches and problems of teachers. A findings part was created by defining the values of frequency(f), percentage(%), arithmetical average (X) and standart deviation (ss) in anlyzing the physical education teachers` answer to the questionaire about the professional problems. In addition, Chi-kare test anlysis results were used in defining the relation between the problems of physical education teachers and independet factors.At the end of the inverstigation, the present position of physical education teachers working in Kır?ehir was defined and it was evident that there were problems and discomforts about the above mentioned subjets in107their branches and these problems were arranget according to their importance. In addition, it was evident in most of the proposals that there are important similerites between female and male teachers in respect to their approaches and problems but there wasn`t any significant difference (P= 0,05) in respect to their sexuality.