6-benzoil-2-okso-3h-benzotiyazolinin mannich bazları ve aktivite çalışmaları
Studies on the synthesis of 6-benzoyl-2-oxo-3h-benzothiazoline mannich bases and their biological activities
  1. Tez No: 260888
  2. Yazar: MELDA CİBA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİJEN ÖNKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 2-okso-(3H)-benzotiyazolin, Mannich bazları, antibakteriyal, antimikobakteriyal etkinlik, 2-oxo-(3H)-benzothiazoline, Mannich bases, antibacterial, antimycobacterial activity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yaptığımız çalışmada 6-benzoil-2-okso-(3H)-benzotiyazolin halkasına sahip 9 tane Mannich bazı sentezlenmiş ve sentezlenen bileşiklerin antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır.Mannich bazlarının yüksek antibakteriyal etkinlik gösterdikleri bilinmektedir. Bunun yanı sıra 2-okso-(3H)-benzotiyazolin halkasının da antibakteriyal, antiinflamatuvar, antifungal gibi birçok biyolojik etkinliğe sahip olduğu literatür kayıtlarında mevcuttur. Verilen bilgiler ışığında uygun amin türevleri kullanılarak 6-benzoil-2-okso-(3H)-benzotiyazolin halkasının Mannich bazları sentezlenmiştir.Bileşiklerin kimyasal yapıları IR ve 1H-NMR spektrumları ile aydınlatılarak, elementel analiz verileri ile desteklenmiştir.Sentezlenen bileşiklerin, in vitro antibakteriyal ve antimikobakteriyal aktiviteleri in vitro antimikrobiyal duyarılık testleri kullanılarak araştırılmıştır.Sonuç olarak sentezlenen bileşikler arasında M.tuberculosis'e karşı 64 µg/ml MİK değerinde en yüksek antimikobakteriyal aktiviteyi bileşik 1, bileşik 2, bileşik 8 ve bileşik 9'un gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study 9 Mannich bases which have 6-benzoyl-2-oxo-(3H)-benzothiazoline ring, were synthesized and their antimicrobial activities were examined.It is known that Mannich bases have high antimicrobial activities. Besides this 6-benzoyl-2-oxo-(3H)-benzothiazoline ring has various biological activities, such as antinflammatory, antibacterial, anifungal, reported in the literature. For this purpose, 6-benzoyl-2-oxo-(3H)-benzothiazoline Mannich bases were synthesized utilizing appropriate amin derivatives.The structure of the compounds have elucidated by IR, 1H-NMR spectroscopic data and confirmed by elemental analysis.Antibacterial and antimycobacterial activities of synthesized compounds were tested by in vitro antimicrobial susceptibility tests.Compound 1, 2, 8 and 9 have maximum antimycobacterial activity against Mycobacterium tuberculosis at 64 µg/ml Minimum İnhibitory Concentration.