Yumuşak doku travmaları sonucu oluşan akut ağrı tedavisinde parenteral parasetamol ve tenoksikamın etkinliklerinin araştırılması
Effectiveness of parenteral paracetamol and tenoxicam to relief the acute pains caused by soft tissue trauma
  1. Tez No: 260919
  2. Yazar: YAŞAR ÇETİN URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAMERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku travması, akut ağrı, parasetamol, tenoksikam, Soft tissue trauma, acute pain, paracetamol, tenoxicam
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Yardım ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yumuşak doku travmaları, acil servislere ve ilk yardım ünitelerine başvuran travma vakalarının büyük bölümünü oluşturmaktadır. Bu hastalarda ağrının hızlı ve etkin biçimde giderilmesi tedavinin anahtar noktasıdır. Çalışmamızda, yumuşak doku travması sonrası oluşan akut ağrının giderilmesi amacıyla uygulanan parenteral analjeziklerden parasetamol ile tenoksikamın etkinliklerinin incelenmesi, analjezik etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İlk Yardım Ünitesine başvuran 18?65 yaş arası yumuşak doku travmalı 100 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı ve grup 1 tenoksikam (n=50), grup 2 parasetamol (n=50) olarak belirlendi. Parasetamol (Perfalgan®) (Bristol-Myers Squibb, Fransa) İ.V. uygulaması 15 dakika süren yavaş infüzyon yöntemi ile ve tenoksikam (Tilcotil®) (F. Hoffman-La Roche Ltd, Basel, İsviçre) İ.V. uygulaması yavaş enjeksiyon yöntemi ile yapıldı. Hastaların ağrı düzeyini ölçmek için uygulama öncesi ve uygulama sonrası hissettikleri ağrıyı 15. 30. ve 60. dakikalarda 100mm horizontal yerleşimli vizüel analog skala (VAS) (0 mm = ağrı yok, 100 mm = en şiddetli ağrı) ile değerlendirildi. Bulantı, kusma, hipotansiyon, hipertansiyon, solunum yetmezliği, ajitasyon, gibi yan etkiler olup olmadığı kaydedildi.Yumuşak doku travmalı hastaların uygulama öncesi ve sonrası ağrı seviyeleri değerlendirildiğinde, her iki grupta da uygulama öncesi ile sonrası 15.-30.-60. dakikalardaki ortalama VAS değerleri arasında belirgin azalma görüldü, yani ağrı belirgin şekilde azaldığı saptandı. İki grup arasında intravenöz analjezik uygulanması öncesi ve sonrası 15.-30.-60. dakikalardaki ortalama VAS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p>0.05). Hasta gruplarının hiçbirinde bulantı, kusma, hipotansiyon, hipertansiyon, ajitasyon, enjeksiyon yerinde ağrı ve lokal reaksiyon olmadı.Sonuçta yumuşak doku travması nedeniyle acil servislere başvuran hastalarda parenteral parasetamol ve parenteral tenoksikam akut ağrı tedavisinde son derece etkili ve güvenilir ajanlardır. Parasetamol özellikle gastrointestinal sistem yan etkilerinin daha az görülmesi, platelet agregasyonu ve kanama zamanı üzerine etkisi olmaması nedeniyle yumuşak doku travmalarında ilk basamakta tercih edilebilecek bir analjezik olabilir. Diğer yandan parenteral parasetamol uygulamasının 15 dk. süren bir infüzyonla yapılma gereksinimi, intravenöz bolus yöntemle uygulanabilen tenoksima göre, özellikle yüksek hasta volümlü merkezler açısından bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Yumuşak doku travmalı hastalarda akut ağrının giderilmesi açısından etkinlik ve güvenirliğin daha geniş hasta serilerinde ortaya konulması ağrı tedavisi algoritmalarının geliştirilmesi açısından yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Soft tissue traumas represent the majority of the trauma cases referring to the emergency and first aid service units. In such patients, the key point of the treatment is to relief the pain quickly and effectively. Our study aims to discuss the effects of and to compare the analgesic effects of paracetamol and tenoxicam each of which is a parenteral analgesics being administered to relief the acute pains caused by soft tissue trauma.The study was participated by 100 patients with soft tissue trauma ranging between 18 and 65 years old and referring to the Emergency Unit of Middle East Technical University (METU). The patients randomly were divided into two groups and the group 1 is defined with tenoxicam (n=50) and the group 2 with paracetamol (n=50). Paracetamol (Perfalgan®) (Bristol-Myers Squibb, Fransa) I.V. was administered by the slow infusion method lasting for 15 minutes and tenoxicam (Tilcotil®) (F. Hoffman-La Roche Ltd, Basel, İsviçre) I.V was administered by slow injection method. To measure the pain level experienced by the patients, the pain levels experienced before and after the administration were evaluated at 15th, 30th and 60th minutes by a 100 mm horizontal visual analog scale (VAS) (0 mm = no pain, 100 mm = the most severe pain). It was recorded whether there is such side effects as nausea, hypotension, hypertension, respiratory insufficiency, agitation etc.When the pain levels of the patients with soft tissue trauma before and after the administration were analyzed, a significant decrease was observed in the average VAS readings of the both groups at 15th, 30th and 60th minutes both before and after the administration; in other words, the pain was significantly decreased. No statically significant difference between the average VAS readings of the both groups at 15th, 30th and 60th minutes both before and after the intravenous analgesics was observed (p>0.05). None of the patient groups showed such effects as nausea, hypotension, hypertension, agitation, pain at the injection point or local reaction.In conclusion, parenteral paracetamol and parenteral tenoxicam were extremely effective and reliable agents in the treatment of acute pain in the patients referring to the emergency unit due to soft tissue trauma. On one hand, paracetamol can be an analgesic which may be preferred for primary treatment in soft tissue trauma cases since it has less gastrointestinal side effects and has no effect on platelet aggregation and bleeding time. On the other hand, the necessity to administer the parenteral paracetamol by a 15 minute infusion can be considered as a disadvantage, when compared to tonixicam administered by the intravenous bolus method, specifically in terms of such centers having high patient volume. Showing the effectiveness and reliableness in decreasing the acute pain experienced by the patients with soft tissue trauma in a larger mass of patients will be guiding in developing pain treatment algorithms.