Maksillofasiyal bölgedeki kemik içi defektlerin tedavisinde plateletten zengin plazmanın hidroksilapatit / trikalsiyumfosfat kemik greft materyali ile birlikte kullanılmasının etkinliğinin klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and radiographic evaluation of the efficacy of platelet-rich plasma combined with hydroxyapatite / Tricalciumphosphate bone graft substitutes in the treatment of intrabony defects in maxillofacial region
- Tez No: 260923
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ALPASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Platelet-rich plasma, hydroxyapatite / Tricalciumphosphate, bone regeneration, digital panoramic radiography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Maksillofasiyal Bölgedeki Kemik İçi Defektlerin Tedavisinde Plateletten Zengin Plazmanın Hidroksilapatit / Trikalsiyumfosfat Kemik Greft Materyali ile Birlikte Kullanılmasının Etkinliğinin Klinik ve Radyolojik Olarak DeğerlendirilmesiBu çalışmanın amacı, gömülü mandibuler 3. molar diş çekimini takiben oluşan kemik içi defektlerde, PRP' nin HA/TCP kemik greft materyalleri ve rezorbe olabilen kollojen membranlarla ile birlikte kullanılmasının etkinliğinin klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesidir.Çalışmamız, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Kliniği' ne başvuran, bilateral mandibular gömülü 3. molar dişleri bulunan, yaşları 18-26 arasında değişen, 5' i erkek 12' si kadın toplam 17 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza ASA 1 grubundaki sigara kullanım alışkanlığı bulunmayan bireyler dahil edilmiştir.Operasyonlar aynı cerrahlar tarafından, aynı standart cerrahi teknik kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gömülü mandibular 3. molar dişlerin uzaklaştırılmasını takiben, bir taraftaki çekim soketine PRP ve HA/TCP greft materyali, diğer taraftaki çekim soketine ise sadece HA/TCP greft materyali yerleştirilmiş, YDR sağlanması amacıyla her iki operasyon alanı rezorbe olabilen kollojen bir membranla örtülmüş ve lambo primer kapatılmıştır.Postoperatif 1., 3. ve 6. aylarda hastalar kontrole çağırılmış, 2. molar dişlerin distalindeki periodontal cep derinlik miktarları ölçülerek, klinik değerlendirmeler; dijital panoramik röntgenler alınarak, radyografik değerlendirilmeler yapılmıştır. Röntgen görüntüleri Adobe Photoshop CS 2 programına aktarılarak, histogram analizleri yapılmış ve sayede 1., 3. ve 6. aylardaki kemik yoğunluğundaki değişimler hesaplanmıştır.Her iki grupta da, periodontal defekt gelişimi başarıyla engellenmiş olmakla birlikte, gruplar arasında periodontal cep derinliği açısından belirtilen zaman aralıklarında isatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.Radyolojik kemik yoğunluğu açısından, postoperatif 1. ve 6. aylarda gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, ancak postoperatif 3. ayda PRP eklenen taraftaki çekim soketlerindeki kemik yoğunluğunun anlamlı derecede arttığı gözlemlenmiştir.Çalışmamızın sonucunda, dijital panoramik radyografilerin ve histogram özelliği bulunan bilgisayar programlarının, kemik yoğunluğunun tespitinde kullanılabilecek noninvaziv, etkili ve ekonomik yöntemler olduğu; maksillofasiyal bölgede meydana gelen kemik içi defektlerin tedavisinde PRP ve HA/TCP greft materyali kullanımının, kısa sürede kemik rejenerasyonu istenilen durumlarda uygun bir cerrahi yöntem olduğunu düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler : Plateletten zengin plazma, hidroksilapatit / trikalsiyumfosfat, kemik rejenerasyonu, dijital panoramik radyografi
Özet (Çeviri)
Clinical and radiographic evaluation of the efficacy of platelet-rich plasma combined with hydroxyapatite / Tricalciumphosphate bone graft substitutes in the treatment of intrabony defects in maxillofacial regionThe aim of this study is to evaluate the efficacy of Platelet- Rich Plasma (PRP) clinically and radiographically when combined with bovine derived Hydroxyapatite (HA) / Tricalciumphosphate (TCP) bone grafting materials and resorbable collagen membranes for the treatment of intrabony defects frequently seen following the surgical extraction of fully impacted third molar mandibular wisdom teeth.This study was conducted on 17 patients, 5 men and 12 women aging between 18-26, who were admitted to the Gazi University, Faculty of Dentistry department of Oral & Maxillofacial Surgery for surgical removal of their bilateral, fully impacted wisdom teeth. The study included class ASA 1 non-smoking individuals.The operations were performed by the same surgeons using the same standard surgical technique. After the extraction of wisdom teeth, the extraction socket on one side was grafted with a combination of PRP and HA/TCP, while the other side was grafted with HA/TCP alone, and both sockets were covered with a resorbable collagen membrane in order to maintain guided tissue regeneration. Flaps were returned to their original positions and closed by primary intension.All patients were scheduled for postoperative visits at 1, 3 and 6 months, probing depths were measured for clinical evaluations and digital panoramic radiographs were taken for radiological interpretations. Moreover, the radiographs were further analyzed through histogram analysis by using Adobe Photoshop C2 software in order to calculate the change in the bone densities at the 1st, 3rd, and 6th months.Both groups showed optimal periodontal healing, however, statistical analysis revealed no significant difference on probing depths between two groups.Radiographic assessment also showed no significant difference among groups at the 1st and 6th month intervals, while at the 3rd month, the side, which was treated with PRP, showed a considerably higher amount of radiographic density than the other side.The results of this study indicate that digital panaromic radiography combined with computer software, which is capable of histogram analysis, constitutes a non-invasive, effective, and economical tool in determining the bone density. Furthermore, the use of PRP and HA/TCP graft materials for the treatment of intrabony defects can be offered as a suitable surgical technique when the main goal is providing earlier bone regeneration.