Sklerodermalı hastalarda solunum fonksiyonları ile egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi arasındaki iliski
Relation of exercise capacity and quality of life with pulmonary function in patients with scleroderma
- Tez No: 260994
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: skleroderma, solunum fonksiyon testleri, egzersiz toleransı, yasamkalitesi, scleroderma, pulmonary function tests, exercise telorence, quality of life
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Skleroderma, deri ve iç organların bag dokularında fibrözis ile karakterize otoimmun birhastalıktır. Sklerodermada akciger tutulumu önemli iç organ tutulumlarındandır.Çalısmamızın amacı, interstisyel akciger hastalıgı tanısı konmus sklerodermalıhastalarda solunum fonksiyonları ile egzersiz kapasitesi ve yasam kalitesi arasındakiiliskiyi incelemektir.Çalısmamıza, stanbul Tıp Fakültesi, ç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Romatoloji BilimDalı'nda Skleroderma tanısı konulmus, interstisyel akciger tutulumlu olan 30 gönüllühasta katıldı. Hastaların solunum parametreleri ?Solunum Fonksiyon Testleri? iledegerlendirildi, solunumsal kas enduransı ?Threshold Inspiratory Muscle Trainer(Threshold IMT)? cihazı kullanılarak ölçüldü. Hastaların egzersiz kapasitelerinibelirlemek üzere 6 dakika yürüme testi uygulandı. Kısa Form-36 (SF-36) ile hastalarınyasam kalitesi düzeyi belirlenmistir.Çalısmamızın sonucunda solunum fonksiyon testleri ile egzersiz kapasitesi arasındaanlamlı iliski bulunamamıstır. Threshold IMT cihazı ile ölçülen solunumsal kasenduransı ile solunum fonksiyon testleri arasında da anlamlı iliski yoktu. Solunumfonksiyon testlerinden maksimum ekspiratuar basınç ile yasam kalitesi çerçevesindesosyal fonksiyonellik, fiziksel rol güçlügü ve fiziksel kompanent skalası ögeleriarasında anlamlı iliski bulunmustur. Threshold IMT cihazı ile ölçülen solunum kasenduransı; yürüme mesafesi ile iliskili bulunmustur. Aynı zamanda yasam kalitesininfiziksel fonksiyon güçlügü alt grubu ile anlamlı iliskili oldugu görülmüstür.Çalısmamızda ayrıca skleroderma tanısı konmus, interstisyel akciger hasarı olanhastalarda egzersiz kapasitesinin; yasam kalitesinin hem fiziksel hem mental saglıkalanlarını etkiledigi ortaya çıkarılmıstır.Sonuç olarak skleroderma tanısı olan, interstisyel akciger hasarı bulunan hastalardaegzersiz kapasitesi, yasam kalitesi üzerindeki etkisi nedeniyle hastaların tedavisinde verehabilitasyonunda degerlendirilmesi ve takip edilmesi gereken önemli bir parametredir.Ayrıca bu hastalarda solunumsal kas enduransının egzersiz kapasitesi ve yasam kalitesiüzerindeki etkisi; bu parametrenin de degerlendirilmesi gereken önemli bir unsuroldugunu ortaya koymustur.
Özet (Çeviri)
Scleroderma is an autoimmune disease which is characterized by fibrosis in theconnective tissue of the skin and internal organs. Pulmonary disease is one of theimportant internal organ involvements. The aim of our study is to investigate therelationship between pulmonary function, exercise capacity and quality of life inpatients with scleroderma.Thirty volunteer patients with interstitial lung disease who were diagnosed asscleroderma in Istanbul Medical Faculty, Department of Internal Medicine, Division OfRheumatology were participated in our study. Pulmonary parameters of the patientswere assessed by ?Pulmonary Function Test? and respiratory muscle endurance wasassessed with Threshold Inspiratory Muscle Trainer (Threshold IMT). 6 Minute WalkTest was used to determine the exercise capacity of the patients. Medical OutcomesStudy Short Form 36 (SF-36) was applied to the patients to indentify the level of qualityof life.The relation between pulmonary function test and exercise capacity was not significant.The relation between respiratory muscle endurance which was assessed by ThresholdIMT and pulmonary function test was not significant, either. There was a significantrelation between maximum expiratory pressure and some subscales (social functioning,physical role impairment, physical companent scale) of quality of life.The relationbetween Threshold IMT and walk distance was found out significant as the relationbetween respiratory muscle endurance and physical functioning subscale of SF-36.Moreover it was investigated that exercise capacity could affect both physical andmental health fields of quality of life.As a result, exercise capacity is an important parameter to determine and follow-up inthe treatment and rehabilitation of the patients with interstitial lung disease due toscleroderma, because of its impact on quality of life.On the other hand the effect of respiratory muscle endurance on exercise capacity andquality of life proved that respiratory muscle endurance is an other importantcompanent to evaluate in those patients.