Hemşirelerin Türk Ceza Kanunu'nun hemşirelik uygulamalarına yönelik maddeleriyle ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determining nurse?s knowledge about Turkish Criminal Code?s nursing practition articles.
- Tez No: 261007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Turkish Criminal Code, Nursing, Nursing İnterventions, Legal Regulations
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun hemşirelik uygulamalarına yönelik maddeleriyle ilgili hemşirelerin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi İzmir'de Sağlık Bakanlığı, Üniversite ve Özel Hastanede çalışan 373 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür ve ilgili mevzuat doğrultusunda hazırlanan 31 soruluk anket formu kullanılmıştır. Anket formu sağlık ve hukuk eğitimi almış uzmanların görüşüne sunulmuş ve gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra ön uygulama (20 hemşire) yapılmıştır. Veri toplama aracı etik kurul ve kurum izinleri alındıktan sonra 600 hemşireye dağıtılmış 373 kullanılabilir veri elde edilmiştir. Araştırmada geri dönüş oranı % 63 olarak bulunmuştur. Veriler; yüzdelik dağılımlar ve bağımlı-bağımsız değişkenler arasındaki farkı belirlemek için Chi-Square analizi ile incelenmiştir.Hemşirelerin Türk Ceza Kanunu'yla ilgili yanıtlarının dağılımı incelendiğinde; çoğunlukla doğru yanıt verildiği saptanmıştır, soru formu puanlandığında min:12,9 max:100 X:75,3 ve SS:13,83 olduğu ve hemşirelerin Türk Ceza Kanunu konusunda bilgili oldukları saptanmış ve puan dağılımı One-Sample Kolmogorov-Smirnov Testi ile analiz edildiğinde hemşirelerin Türk Ceza Kanunu'yla ilgili yanıtlarının dağılımı beklenen dağılımla uyumlu bulunmuştur (p? 0,001).Araştırmanın bağımlı değişkenleri ?Türk Ceza Kanunu maddelerine yönelik oluşturulan ifadeler? ile bağımsız değişkenleri ?çalışılan kurum, yaş, eğitim durumu, çalışılan birim, meslekteki ve kurumdaki çalışma deneyimi, çalışılan pozisyon, oryantasyon ve sürekli eğitim alma durumu, alınan eğitimler kapsamında Türk Ceza Kanunu'na değinilme durumu? arasında yapılan karşılaştırmada da birçok ifade ile anlamlı farklılıkların olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler; Türk Ceza Kanunu, Hemşirelik, Hemşirelik Girişimleri, Mevzuat
Özet (Çeviri)
This research; is made for to determine the knowledge of nurses? 5237 numbered Turkish penalty law?s articles about nursey practition, in a descriptive way. This researches samples are 373 nurses who work at hospitals of ministery of health, university hospitals and private hospitals in izmir. While collecting the datas researcher used a 31 questions questionnaire about literature and related legislation. Questionnaire is presented to 4 expert who educated at medicine and law and after corrections made pre application (20 nurse) made. Data collection tool is distributed to 600 nurses after ethic comitee and instutions permission and 373 usable data collected. Return rate of the reseach is % 63. Datas examined with Chi-Square analysis for % distributions and differentiations betwen related-unrelated changeables.When nurses? answers distribution about Turkish penalty law examined, most of them answered corretly and when scoring made min:12.9 max:100 and X:75.3 SS:13.83 found. Distribution of scores tested with One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test and there is very highly significant relation determined (p?0.001).Researches related changeables are ?Statements were created for TCK Articles?and unrelated changeables ?working institute, age, education, working unit, experience at work and institute, working position,taking orientation and continuous education, status of mentioning Turkish Criminal Code when educations were given? are compared there is significant differentiations between them.