Kazanç yönetimi konusunda etik değer anlayışının araştırılması
Researching the understanding of ethical values about earnings management
- Tez No: 261111
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Muhasebe Etiği, Kazanç Yönetimi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Finansal kararların alınmasında kullanılacak olan muhasebe bilgisinin doğruluğu, finansal işlemlerin kaydedilmesinde, sınıflanmasında, özetlenmesinde ve finansal tablo haline getirilerek raporlanmasında genel kabul görmüş muhasebe ilke ve kurallarına uyulmasıyla sağlanabilir. Muhasebe ilkelerini evrensel boyutta kabul gören ölçütler haline getirmenin asıl amacı, genel amaçlı finansal tablo kullanıcılarına gerçeğe uygun bilgilerin sunulmasıdır. Bu bilgilerin işletmenin faaliyet amaçlarına uygun, güvenilir ve yasalara uygun olması işletmeyle ilgili bütün kesimler için çok önemlidir.Araştırmamızın amacı, bir işletmeye bağlı olarak çalışan muhasebecilerin, mesleğini serbest meslek faaliyeti olarak yapan bağımsız muhasebecilerin, üniversitelerde muhasebe eğitimi veren öğretim üyelerinin ve işletmelerde gerçekleştirilen muhasebe uygulamalarını GKGMİ'ne (Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri), muhasebe standartlarına, mevzuata, işletme politikalarına uygunluğunu inceleyen iç ve dış denetçilerin kazanç yönetimi uygulamalarına yönelik olarak üst yönetimce verilen kararlar karşısındaki etik yargı farklılıklarını belirlemektir
Özet (Çeviri)
The reliability of the data used in financial decisions can be provided by the help of reality of the accounts data and by obeying the rules which regulate recording of financial processes, classifying , summarizing and showing it with tables. The aim of standardizing those accountancy is preparing real financial information for general purposes. Those knowledges must be appropriate to the business aim , reliable and legit.Although the accountancy organizations are working on work ethics and regulations about them, but the first place should be the school those values must be gained. Because schools have a big role in providing the work perfection.The aim of this study is; finding out the different behavioral situation in decision making of earning management which belong to educational staff, accountancy manager that works with and under companies, and controllersKeywords; Ethics, Accountancy Ethics, Earning Management