Özel hayatın gizliliği çerçevesinde iletişimin denetlenmesi
Examining interception of communications in the light of privacy of life
- Tez No: 261156
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN HAKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel hayat, iletişimin denetlenmesi, telefon dinleme, AİHS, Private life, interception of communications, telephone tapping, European Convention on Human Rights
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Özel hayatın gizliliği çerçevesinde iletişimin denetlenmesinin açıklanmaya çalışıldığı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde, özel hayat tanımlanmaya çalışılmış ve İHAS'ın özel hayatla ilgili olan 8. maddesi irdelenmiştir. AHİM'in Sözleşme'nin 8. maddesini ihlal eden ülkelerle ilgili vermiş olduğu kararlar açıklanmaya çalışılmıştır. Mukayeseli Hukuk ve tedbirin Türk Hukuku'ndaki tarihsel gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır.Adli amaçlı iletişimin denetlenmesi tedbiri, tedbirin şartları, sona ermesi ve sonuçları, tedbirin uygulanmasıyla elde edilen delillerin yargılamada kullanılıp kullanılamayacağı ve ispat kuvveti çalışmanın ikinci bölümünü oluşturmaktadır.Son bölüm ise, önleme amaçlı iletişimin denetlenmesine ayrılmıştır. Tedbirin şartları masaya yatırılarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın kuruluşundan ve bu kurumun hem önleme hem de adli amaçlı iletişimin denetlenmesindeki rolüne yer verilmiştir. Son olarak, Emniyet Teşkilatı, Jandarma Teşkilatı ve Milli İstihbarat Teşkilatı şeklinde önleme amaçlı denetlemeyi yapmakla yetkili kurumlar açıklanarak çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, examining interception of communications in the light of privacy of life, consists of three parts.In the first part, private life has been tried to be defined and Article 8 on the right to respect for private life of the European Convention on Human Rights has been examined. Decisions of the European Court of Human Rights on violations of Article 8 are tried to be analysed. Historical progress of interception of communications in both Turkish and Comparative law is tried to be explained.Juridical interception of communications and its conditions, expiration and consequences; evidential character and probative value of information gathered from this measure are examined in the second part.The last part is on preventive interception of communications. Conditions of the measure, establishment of the Telecommunication Communication Presidency and its role in both juridical and preventive interceptions of communications are explained. Lastly, the three organizations which are authorised to exercise preventive interception of communications, namely, The Security General Directorate, The General Command of Gendarmerie and The National Intelligence Organization are explained.