İşletmelerin demokratik yönetim sürecinde karşılaştığı sorunlar ve bir uygulama
The problems companies met during the democratic management process and an appliance
- Tez No: 261383
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme, Demokratik Yönetim, İnsan Kaynağı, İnsanileştirme, Süreç, Business, Democratic Management, Human Resources, Humanilise, Process
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Örgütlerde insan ve yönetime ilişkin sorunlar, diğer bütün sorunlardan daha acil ve önemli hale gelmiştir. Bu sorunların görmezden gelinmesi, gözden kaçırılması ve ihmal edilmesi durumunda örgütler olumsuz sonuçlarla karşılaşabilmektedir. Buna göre yönetim düşüncesinin tarihsel gelişimi içerisinde insanı esas alan yaklaşımların belirgin biçimde öne çıktığını ifade etmek mümkündür. Demokratik yönetim de bu arayışlardan kaynaklanan bir süreçtir. Demokratik yönetim süreci, bütünsel bir anlayış çerçevesinde örgütte çalışmaya ilişkin unsur ve koşulların insanileştirilmesini içermektedir.Bu çalışmanın temel yaklaşımı; örgütlerin içerisinde bulunduğu değişken, dinamik ve rekabetçi iş ortamında, insan kaynağının potansiyel gücünün de harekete geçirilebilmesine yönelik bütünsel ve geliştirilebilir bir yönetim modeli arayışıdır. Çalışmada; demokratik yönetim sürecinin kavramsal ve kuramsal çerçevesi, belirleyici unsurları ve süreç içerisinde karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Çalışmanın nihai amacı; demokratik yönetim sürecinin gerçekleşme düzeyi ile karşılaşılan sorunlar arasında bir ilişki olup olmadığının tespit edilebilmesidir. Bu çerçevede elde edilen bulgu ve değerlendirmeler; demokratik yönetim sürecinin, kendisini etkileyen faktörler ve iç içe geçmiş unsurlardan daha büyük ve önemli sonuçlar meydana getirebileceğini göstermiştir. Araştırma kapsamında Kütahya Porselen Sanayi A.Ş.'de yapılan anket uygulaması, demokratik yönetimin bütünsel ve değişime açık bir süreç olduğunu; söz konusu sürecin gerçekleşme düzeyi ile karşılaşılan sorunlar arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Problems leading to human management in the associations are more urgent and important than all the other problems. If these problems are ignored or not paid enough attention, the associations can face serios problems. It can be said that the approaches regarding the human have had more attention through the historical process of management. The democratic management is a process to be needed due to these searches. The democratic management process is a process which humanilise the working conditions in the associations.The main approach of this study is to search a whole method to use the human resources in associations the changable, dynamic and compatative working conditions.In this study the conceptual and theoretical framework of the democratic management process, its impacts, determiners and its problems are examined. The main aim of this study is to find out whether there are any relations between the problems faced and the appliance of the democratic management process. The findings and evaluations of this study show that the democratic management process has greater and more important ending than the factors effecting it. The public survey study made in Kütahya Porselen Sanayi A.Ş finds out that there is a meaningful and positive relation between the appliance of the democratic management process and the problems faced.