Ekonominin seçmen ideolojisi üzerine etkisi: Türkiye örneği
The effects of economy on the voter ideology: The case of Turkey
  1. Tez No: 261513
  2. Yazar: ALİ ÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Voter İdeology, Public Choice Theory, Bounds Test, Median Voter Theory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Seçmenlerin uzun dönemde ideolojik bir aralık içerisinde kaydığı yaygın bir varsayım olmasına rağmen seçmen ideolojisindeki kaymalara ilişkin nedenleri araştıran bilimsel çalışma nispeten az bulunmaktadır. Bu çalışmada Kim ve Fording (1998) tarafından geliştirilen bir seçmen ideolojisi ölçüm aralığı yardımıyla seçmen ideolojisindeki kaymaların nasıl meydana geldiği ekonomik yaklaşım çerçevesinde açıklanmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye de 1950-2003 dönemi için seçmen ideolojisindeki kaymalara neden olan çeşitli makroekonomik değişkenler sınır testi yöntemiyle incelenmektedir.Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ekonomi ve siyaset kavramsal çerçevede ele alınmış ve siyasete ekonomik yaklaşım çerçevesinde kamu tercihi teorisi değerlendirilmiştir. İkinci bölüm Türkiye'deki seçim sonuçlarını değerlendirmeye yöneliktir.Anahtar Kelimeler1)Seçmen İdeolojisi 3) Kamu Tercihi Teorisi2)Sınır Testi 4) Medyan Seçmen Teorisi
Özet (Çeviri)
Although it is commonly assumed that voters shift on an ideological spectrum over time, there has been relatively little scientific inguiry into the reasons for shifts in voter ideology. In this study; we attempt to explain why voter ideological shifts occur utilizing an interval measure of voter ideology developed by Kim and Fording (1998). İn this respect, Bounds Testing Analysis of Turkey for the period of 1950-2003 identifies several economic factors causing shifts in voter ideologyThe study consist of two main part in the fist part of study we begin with a disscusion of politics and economics. And Public Choice Theory evaluate into the economic approaches to politics. The two also last part is due to the election outcomes in Tukey