Eğitim fakültesi son sınıf öğrencilerinin KPSS merkezi sınavı odaklı gelecek kaygıları ve mesleki beklentileri
Future related anxiety levels and vocational expectations of forth grade preservice teachers related to KPSS examination
- Tez No: 261806
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLNİHAL KÜKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Sınav Kaygısı, Beklenti, Mesleki Beklenti, Öğretmen Adayı, KPSS, Anxiety, test anxiety, expectation, vocational expectation, preservice teachers, KPSS
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Araştırmanın amacı, Eğitim Fakülteleri son sınıfta öğrenimlerini sürdürmekte olan öğretmen adaylarının, öğretmen atamalarında ölçüt olarak kullanılan KPSS sınavına ilişkin kaygılarını ve öğretmenlik mesleğinden beklentilerini incelemektir.Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem grubunu İstanbul Üniversitesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi 2007-2008 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerini sürdürmekte olan 317 kişilik öğretmen adayı grubu oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Öğretmenlik Merkezi Sınavı Kaygı Ölçeği? ve Uras ve Kunt (2005) tarafından geliştirilen ?Öğretmenlik Mesleğinden Beklentiler Anketi? kullanılmıştır.Verilerin analizinde betimsel istatistik işlemlerinin yanısıra, ilişkisiz grup t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon katsayısı analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu istatistiksel işlemler, SPSS 13.0 ve Microsoft Office Excel 2003 paket programları aracılığıyla tamamlanmıştır.Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının KPSS sınavına ilişkin kaygılı oldukları ve kaygılarının temelinde mezun olduktan sonra atanamama endişesi olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının mesleki beklentileri genel anlamda ?yüksek?, beklentilerinin karşılanmasını umma düzeyleri ise ?düşük? bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to investigate the test anxiety levels of forth grade preservice teachers related to the KPSS examination, which is a prerequisite for being employed at state schools and their expectations related to teaching practice.The sample of this correlational study is composed of 317 preservice teachers, who attend their undergraduate education at Istanbul University Hasan Ali Yucel Faculty of Education in 2007-2008 academic year. In the data collection phase of the study, ?Personal Information Form?, ?Teacher Certification Examination Anxiety Scale? that are developed by the researcher, and ?Teachers? Vocational Expectations Questionnaire? that is developed by Uras and Kunt (2005) are used.The statistical techniques applied for the data analysis include descriptive statistics, independent group t-test, one-way analysis of variance and Pearson Correlation Coefficient. The data analyzed by the SPSS 13.0 and Microsoft Office Excel 2003 package programs.The results of the present study demonstrated that preservice teachers are anxious related to KPSS examination and the background of their anxiety stands on their concern about being unemployed. The vocational expectations of preservice teachers are general high, however their expectations for their hopes being met are found to be relatively low.