Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin ait olma ve algıladıkları öğretim elemanları mesleki yeterliklerinin akademik motivasyonlarını yordama düzeylerinin incelenmesi
Examining the belonging of the students studying at class teaching department and instructors' realizing their professional competence and the level of prediction of academic motivation
- Tez No: 525774
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği öğrencileri, akademik motivasyon, içsel motivasyon, dışsal motivasyon, ait olma, öğretim elemanları mesleki yeterlikleri, Students of primary school teaching, academic motivation, ıntrinsic motivation, extrinsic motivation, belonging, reference, professional competence of teaching staff
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenliği öğrencilerinin ait olma ve algıladıkları öğretim elemanları mesleki yeterliklerinin, akademik motivasyonlarını anlamlı bir şekilde yordayıp yordamadığını ortaya koymaktır. Araştırma, sınıf öğretmenliği öğrencilerinin akademik motivasyon düzeylerini etkileyen özelliklerinin saptanması ve bunların birbirleriyle etkileşimlerinin belirlenmesini amaçlayan ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçilmeyip evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın verileri Türkçeye adaptasyonu, geçerliği ve güvenirliği Karagüven (2012) tarafından yapılan Akademik Motivasyon Ölçeği (AMÖ-Ü 28) Üniversite Formu, Ersanlı ve Koçyiğit (2013) tarafından geliştirilen Ait Olma Ölçeği, Şahin (2003) tarafından geliştirilen Öğretim Elemanları Mesleki Yeterlik Envanteri ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programında çözümlenmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan“Akademik Motivasyon”ile araştırmanın bağımsız değişkenleri olan“Ait Olma”,“Öğretim Elemanlarının Mesleki Yeterlilikleri”ve demografik değişkenler arasındaki ilişkiler, t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve çoklu regresyon analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular cinsiyete göre değerlendirildiğinde; ait olma değişkeninde,“Aileye ait olma”ve“Mesleğe ait olma”alt boyutlarında, kadın öğrencilerin ait olma düzeyleri erkek öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Akademik motivasyon değişkeninde,“ Motivasyonsuzluk”alt boyutunda, erkek öğrencilerin, kadınlardan daha düşük bir motivasyona sahip oldukları belirlenmiştir. Öğretim elemanları mesleki yeterlikleri değişkeninde“Öğretim İlke ve Yöntemleri”alt boyutunda, kadın öğrenciler öğretim elemanlarının yeterliklerini, erkeklere göre daha yüksek bir düzeyde algılamışlardır. Sınıf düzeyi değişkenine göre ise“Mesleğe ait olma”alt boyutunda dördüncü sınıf öğrencilerinin ait olma düzeyi diğer sınıflardaki öğrencilerden daha yüksek bulunmuştur. Akademik motivasyon değişkeninde,“Dışsal motivasyon düzenleme”alt boyutunda birinci sınıf öğrencilerinin lehine anlamlı bir sonuç çıkmıştır. Öğretim elemanları mesleki yeterlikleri değişkeninde,“Program ve içerik”,“Sınıf yönetimi”,“Öğretim süreci etkinlikleri”ile“Öğretim İlke ve Yöntemleri”alt boyutlarında, birinci sınıf öğrencileri öğretim elemanlarının yeterliklerini diğer sınıftakilere göre daha yüksek bir düzeyde algılamışlardır. Regresyon analizleri sonucunda“Akademik Motivasyon”değişkeninin alt boyutlara göre en önemli yordayıcılarının;“İçsel Motivasyon”da, mesleğe ait olma, program ve içerik ile aileye ait olma;“İçsel Motivasyon Başarma”da, mesleğe ait olma ile program ve içerik;“İçsel Motivasyon Hareket”de, mesleğe ait olma ile öğretim ilke ve yöntemleri;“Dışsal Motivasyon Tanıma”da mesleğe ait olma, program ve içerik ile aileye ait olma;“Dışsal Motivasyon Kendini İspat”ile“Dışsal Motivasyon Düzenleme”de, program ve içerik;“Motivasyonsuzluk ”da, mesleğe ait olma, arkadaş grubuna ait olma değişkenlerinin olduğu anlaşılmıştır. Sonuçlar,“mesleğe ait olma”değişkeninin sınıf öğretmenliği öğrencilerinin akademik motivasyonlarını etkileyen en önemli değişken olduğunu göstermiştir. Bu nedenle bu bölüme gelen öğrencilerin mesleği sevmeleri ve mesleki bağlılıklarını arttırmak için yapılacak etkinliklere daha fazla yer verilmesi önem kazanmaktadır. Ayrıca sonuçlar erkeklerin ait olma düzeylerinin kadınlara göre daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu da sınıf öğretmenliğinin geçmişten beri gelen“kadın”mesleği olduğu algısının hala sürdüğüne işaret etmektedir. Erkek öğrencilerin de bu alanda başarılı olabileceklerine ilişkin algılarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara öncelik verilmelidir. Son sınıf öğrencileri, birinci sınıf öğrencilerine göre öğretim elemanlarını daha yetersiz algılamaktadır. Bunun nedeni son sınıfta KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) hazırlanmaları nedeniyle tüm derslerin sınav sistemine göre anlatılmasına ilişkin beklentileri olabilir. Bu beklentilerin belirlenip ders içeriklerinde değişiklikler yapılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to reveal whether the students who are educated in classroom teaching being reference and perceiving teaching staff Professional competence and academic motivation in a meaningful way or not. This research is a descriptive study that has the relational screening model which aims at detecting the specifications in academic motivation level of the students at classroom teaching and determining the interactions with each other. The population of the study consisted of the students of Çukurova University Faculty of Education, Department of Primary School Teaching, in the educational year 2015-2016. In this research, sample was not selected, but tried to reach all of the population. The data were collected by adaptation into Turkish and which validity and reliability tests were performed by Karagüven (2012) academic motivation scale (AMÖ-Ü 28) University Form, Ersanlı and Koçyiğit (2013) which was beleonging reference scale and teaching staff's Professional competence inventory developed by Şahin (2003) and personal information form prepared by researcher. The data obtained were analysed using the SPSS 21.0 programme. Depented variable“Academic Motivation”and Indepented variable“Reference”in the research examined by using the methods of“Professional Competence of Teaching Staff”and relationships between demographic variables, t-test, one-way variance analysis, correlation and multiple regration analysis method. When the findings evaluated according to gender, in the reference variable, in“reference to family”and“reference to profession”subdimensions, female students, reference levels were higher than male students. In the Academic Motivation variable, in the subdimension about“amotivational”male students has lower motivation than female students. In the variable of Teaching Staff's Professional competence, in the subdimension of“Principles and methods of teaching”female students perceive in a higher level according to male students on competence of Teaching Staff. According to the class level variable“in the reference to profession subdimension”4th grade students reference level was higher than other grade students. In the academic motivation variable, in“Extrinsic Motivation Regulation”subdimension, a meaningful result output favor to 1st grade students, In“Professional Competence of Teaching Staff”, in subdimension of“Pragram and Content”,“Classroom Management”,“Teaching Process Activities”and“Principles and methods of Teaching”, 1st grade students teaching staff qualifications has higher level than other grade students. As a result of regration analyses, in“ Academic Motivation”variable subdimension the most important quilts, were determined as in“Instric Motivation”reference to profession and program and content; in“Instrinsic Motivation Movement”reference to profession and priciples and methods at teaching; in and reference to family in program and content; in“Extrinsic Motivation Self-proof”and“Extrinsic Motivation Regulation”program and content, in“amotivational”situation reference to profession, reference to crowd. As aresult of the multiple regression analysis that were made,“reference to profession”subdimension is the most important variable in Classroom Teaching Students academic motivation. Therefore, students in this department should love their profession and according to enhancing their professional loyalty, space to events gain importance. Furthermore, according to the results, male students' reference level is lower than female students. This is pointing to lasting of perceptions since the past on“Classroom teaching is a female profession”. It should be prioritized the studies intended fort he development of perceptions about male students can be succeed in this field. 4th grade students detect more inadequate than 1st grade students. That's because, in the last class due to preparations to KPSS ( Public Personnel Selection Exam) they can have anticipations on the lessons according to the exam system. It can be useful that these expectations are determined and modification in course content.